НОВИНИ

Издирени са контактните лица на абитуриента с COVID-19, ще ги тестват поетапно

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 01.07.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Установиха кои са контактните лица на абитуриента от Бяла, празнувал бала си във Велико Търново и дал положителна проба за коронавирус.

Контактните му лица са 125, 37 от тях са под карантина, на останалите е препоръчана самоизолация. Всички ще бъдат тествани поетапно. Момчето е настанено за лечение в Русенска болница. Състоянието му е стаблино.

19-годишното момче от Бяла е възпитаник на частна гимназия във Велико Търново. В събота той и съучениците му празнували абитуриентски бал в заведение със зрелостници и учители от друго училище. В неделя момчето се почувствало зле. Веднага му е взета проба за коронавирус, която се оказва положителна, а той е откаран за лечение в русенска болница.

Доц. д-р Дора Маринова - УМБАЛ "Медика Русе": Рано е установена при него инфекцията. Дойде с температура и все още няма дихателна достатъчност развита. Започнахме бързо лечение и днес той е много по-добре. Като цяло може да се каже, че на четвъртия ден сме го хванали от започване на симптомите.

Във Велико Търново са издирени всичките му контактни лица. Съучениците, учителите и персонала от ресторанта и нощния клуб, където са празнували са поставени под карантина.

Д-р Евгения Недева, директор РЗИ Велико Търново: От тези 125, с които сме разговаряли лично има седем деца, които са в неговия първи ред, т.е. това са най-близките контактни. Още 11 учители, или общо 37 са карантинираните лица.

До момента са изследвани 12 души от контактните, останалите ще се тестват поетапно.

Д-р Евгения Недева, директор РЗИ Велико Търново: Днес включително се вземат проби, утре продължаваме да пробонабираме и съответно да преценяваме какъв е риска.

Заведенията, в които са празнували абитуриентите са затворени за дезинфекция, след което ще продължат да работят.

Автор: Зорница Илиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лято в Гърция: Туристите са по-малко, основно идват от България
Лято в Гърция: Туристите са по-малко, основно идват от България
Меркел отново поема кормилото на Европа. Германия става ротационен председател на ЕС за 6 месеца
Меркел отново поема кормилото на Европа. Германия става ротационен председател на ЕС за 6 месеца