НОВИНИ

Меркел отново поема кормилото на Европа. Германия става ротационен председател на ЕС за 6 месеца

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:11, 01.07.2020
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Германия пое от днес ротационното председателството на Съвета на Европейския съюз. Очакванията от Берлин са огромни на фона на сериозните предизвикателства след пандемията от коронавирус, икономическата криза, Брекзит и напрежението между големите играчи на световната сцена.

Тя на власт по-дълго от лидерите на Франция, Италия, Испания и Полша взети заедно. През годините Ангела Меркел си спечели славата на политически водач, който успява да се справя с кризи. В следващите шест месеца погледите ще бъдат насочени към нея, защото Европа се намира в най-сериозната криза от Голямата депресия насам.

Германското председателство започва ударно. До края на юли европейските лидери трябва да постигнат споразумение за бюджета за следващите седем години и за фонда за възстановяване след пандемията.

Пред Бундестага днес Меркел призна, че позициите на държавите все още са диаметрално противоположни. Дипломати в Брюксел споделят, че Меркел вече е поела в свои ръце преговорите за парите с най-важните и с най-трудните лидери в Европа, а с останалите разговаря Шарл Мишел.

В този период Европа окончателно ще се раздели с Великобритания.

"С Великобритания се разбрахме да ускорим преговорите, за да има споразумение до есента, което да ратифицираме до края на годината. Ще се борим за възможно най- доброто решение. Но в Евросъюза, както и в Германия би трябвало да сме подготвени и за вариант, в който няма да постигнем споразумение", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.


Мотото на германското председателство е "Заедно. Да направим Европа отново силна". Меркел ще се стреми да позиционира ЕС като единна и незаобиколима сила в глобалната борба за надмощие между САЩ, Китай и Русия, борба, която става все по-непредсказуема.

Догодина Меркел няма да се кандидатира за канцлер. Това прави очакванията към нея и Берлин още по-големи. Какъв по-хубав край на една политическата кариера от едно успешно председателство на Европейския съюз.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издирени са контактните лица на абитуриента с COVID-19, ще ги тестват поетапно
Издирени са контактните лица на абитуриента с COVID-19, ще ги тестват поетапно
При строги мерки срещу коронавирус допуснаха феновете на стадион "Васил Левски"
При строги мерки срещу коронавирус допуснаха феновете на стадион "Васил Левски"