НОВИНИ

НС отхвърли ветото на Румен Радев върху Закона за МВР

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:00, 01.07.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Народното събрание отхвърли ветото на президента върху текстове в Закона за МВР със 136 гласа Румен Радев върна законопроекта за ново обсъждане с основен мотив, че промените създават служба, която дублира НСО и така се харчи още държавен ресурс без да се гарантира по-голяма сигурност. С мотивите на президента се съгласиха само от БСП.

След час и половина дебати, единствено БСП критикува дадените правомощия на МВР за охрана на застрашени лица с мотив, че е недопустимо да има дублиране на функции и конкуренция между две служби.

"Аз мисля, че МВР има достатъчно широк кръг от задачи и компетенции, за да се занимава с дублиране на функциите на НСО", заяви ПГ на "БСП за България" Филип Попов.

Обединените патриоти отхвърлиха ветото. Според тях е редно МВР да осъществява охраната на всички застрашени по някакъв начин лица, без те да се делят на висша класа и население.

"Тази структура, която всъщност е наследник на комунистическото УБО и е изключително рядко срещано явление изобщо в нормалния свят няма място в нашата демократична държава", заяви ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов.

От "Воля" подкрепиха промените в закона за МВР.

"Липсва публичност. Ние не знаем кой бизнесмен е изпратил есемес-а на президента или на някой негов съветник, с който го е накарал да вкара това вето", каза лидерът на ПГ на "Воля" Веселин Марешки.

От ГЕРБ определиха мотивите на държавния глава като много объркани. Категорични са, че няма дублиране на функции, а взаимодействие.

"Националната служба за охрана трябва да изгради своята съпротивителна сила срещу личностни, политически и щения за власт от този, който я ръководи", заяви Маноил Манев от ПГ на ГЕРБ.

С обнародването на закона в Държавен вестник МВР вече ще може да охранява не само обекти, както досега, а и отделни лица от държавната власт, които са обект на заплахи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
При строги мерки срещу коронавирус допуснаха феновете на стадион "Васил Левски"
При строги мерки срещу коронавирус допуснаха феновете на стадион "Васил Левски"
От днес е в сила новата намалена ставка за ДДС за кетъринг услуги, бебешки продукти и книги
От днес е в сила новата намалена ставка за ДДС за кетъринг услуги, бебешки продукти и книги