НОВИНИ

Над 30 тона опасни отпадъци край Червен бряг. Според прокуратурата, са на фирми на Бобокови

bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 01.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Отпадъците, открити преди месец край Червен бряг и близкото село Рупци, са загробвани от търговско дружество, собственост на бизнесмените братя Бобокови.

Днес там се проведе оглед. Част от отпадъците на външен вид могат да се определят като опасни, съобщи прокуратурата.

Откакто бяха открити след сигнал на гражданин, те се охраняват денонощно от полицията.

Над 30 тона са отпадъците, загробени край Червен бряг, сочат първоначалните данни на Специализираната прокуратура. Сред тях има и части от акумулаторни батерии.

Людмила Дончева, наблюдаващ прокурор: Това, което намираме, наподобява на опасен отпадък, но това ще го кажат експертите. Дали те са такива, ще стане ясно след изготвяне на съответните експертизи. Това е по делото, което сред вас е известно като делото "Бобокови".

Отпадъците са загробвани в дълбоки силажни и изкопни ями. Находките тепърва изскачат, признаха разследващи. Замерванията на радиационния фон днес показаха безопасни нива на радиация. Взети бяха проби и от почвата.

Ст. комисар Веселин Вътов, директор на ОДМВР-Плевен: Други сигнали към момента нямаме. Колкото сигнали имаме, сме ги отработили съвместно с прокуратурата.

След приключване на процесуално-следствените действия, започна изкопаването на чувалите с отпадъци, които ще бъдат транспортирани до лицензирана площадка.

Главният прокурор Иван Гешев написа в Туитър, че няма да допусне страната ни да бъде сметище.

"Наскоро един политик заяви, че бизнесът напускал България. Ако тези "бизнесмени" са хората, които тровят земята и въздуха на нашите деца, да заминават, само че преди това ще направим всичко възможно, да бъдат осъдени", посочи обвинител № 1.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентството поиска право на отговор от БНТ. Обществената медия: Не желаем да бъдем въвличани в напрежение между държавни институции
Президентството поиска право на отговор от БНТ. Обществената медия: Не желаем да бъдем въвличани в напрежение между държавни институции
Масово без маски и без дистанция на стадион "Васил Левски"
Масово без маски и без дистанция на стадион "Васил Левски"