НОВИНИ

Пламен Узунов отново призован за разпит. Взеха обяснения и от началника на НСО

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:38, 01.07.2020
Чете се за: 01:41 мин.
Снимка: БГНЕС

Началникът на НСО ген. Красимир Станчев, по информация на "По света и у нас", днес е разпитан по разследването с търговия с влияние. То започна след като в телефона на бизнесмена Пламен Бобоков бяха открити чат разговори със секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов.

По това разследване Узунов е призован отново на разпит. От прокуратурата съобщиха, че това се налага, защото Узунов е дал грешни пароли за достъп до един от телефоните, които са иззети от него.

От прокуратурата съобщиха, че от Пламен Узунов са иззети общо три телефона. В първия разследващите имат достъп до списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други данни.

Извършено било и възстановяване на изтрити записи. Според държавното обвинение, експертите нямат достъп до съдържанието на втория телефон, тъй като Пламен Узунов е предоставил грешна парола за отключване.

Третият телефон също е заключен и предоставената парола не отговаря на истинската. Установено било още, че третият апарат е бил физически манипулиран и предполага се най-вероятно умишлено повреден. Експертите са го възстановили, за да го активизират.

Узунов е призован, за да предостави паролите за отключване на двата телефона.

Главният прокурор коментира думите на президента, че няма доверие в обективността на прокуратурата, след като Народното събрание прие с единодушие отчета на държавното обвинение за миналата година.

Иван Гешев, главен прокурор: Намираме се пред сградата където пише "Съединението прави силата", така че не очаквайте от мен да коментирам емоционални изблици на български политици, да ги наречем по този начин. Нито е мястото, нито прокуратурата, нито аз като главен прокурор ще коментираме политически изказвания. Ние трябва да работим и да събираме доказателства.

Днес заради телефона на Пламен Узунов е разпитан началникът на НСО ген. Кирил Станчев. Според държавното обвинение, това се наложило, защото първоначално Узунов е заявил пред разследващите, че въпросният повреден мобилен телефон се намира в кортежа на президента и е предаден по-късно на разследващите от шофьора на Пламен Узунов.

Главният прокурор коментира, че дали и какви обвинения по разследването ще бъдат повдигнати ще решават наблюдаващите прокурори.

Иван Гешев коментира, че оправдателната присъда по делото срещу бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев ще бъде протестирана.

Иван Гешев, главен прокурор: Тук ситуацията е много интересна. Един кръг от медии, които претендират, че защитават независимостта на съда. Говорят, че съда е подложен на атаки, говорят за върховенство на закона, последните седмици развиха медийна кампания от неистини, от натиск и какво ли не върху съда. Включително и международен натиск, включително и мрънкане в посолства. В един момент, когато се видя, че има оправдателна присъда и ситуацията се промени рязко в посока на справедливост на съдебното решение.

Гешев е категоричен, че прокуратурата проверява и ще проверява всички сигнали, които получава.

Заради публикацията "8 малки джуджета" на Антикорупционния фонд, той вече е възложил на Инспектората на прокуратурата да провери как са водени две досъдебни производства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Молитвено бдение пред БНТ
Молитвено бдение пред БНТ
Президентството поиска право на отговор от БНТ. Обществената медия: Не желаем да бъдем въвличани в напрежение между държавни институции
Президентството поиска право на отговор от БНТ. Обществената медия: Не желаем да бъдем въвличани в напрежение между държавни институции