НОВИНИ

Привикват на разпит Пламен Узунов. Заключил иззетите му смартфони, не дал кодовете

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
10:36, 01.07.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас
привикват разпит пламен узунов заключил иззетите смартфони дал кодовете

Прокуратура привиква на разпит секретаря на президента по правните въпроси Пламен Узунов заради саботиране на разследването по образуваното производство за търговия с влияние.

Като веществени доказателства по делото са приобщени три мобилни устройства, ползвани от Узунов, като на телефоните са назначени и изготвени експертни справки, съобщават от Специализираната прокуратура.

При изследването на един от смартфоните е установено наличието на регистър с обаждания, списък с контакти, електронни писма от пощенска кутия, кратки текстови съобщения, изображения, видео и аудио файлове, документи и други потребителски данни. По време на изследването на телефона е било извършено и възстановяване на изтрити записи.

При обследване на втория му телефон е установено, че заключващият код не съвпада с предоставения от Пламен Узунов. В заключението на експертизата се сочи, че правилният код се състои от минимум четири символа, като поне един тях е буква.

Изследван е и трети телефон, предаден с протокол за доброволно предаване. В хода на изследването са били извършени няколко опита с различни кабели и зарядни устройства, за да бъде заредена батерията му и той да бъде включен, но опитите са били неуспешни.

"Огледът на устройството показва, че то е отваряно и са развивани винтовете в долната му част. Установено е още, че по него са извършвани манипулации и опити да бъдат сменени части. В хода на изследването вещото лице е отстранило причинената повреда на телефона и същият е приведен в активен режим. Установено е още, че устройството има код за заключване. Предоставеният на водещия разследването от ползвателя на телефона П.У. код, а именно: 0000, не съвпада с действителния. Заключението на експертната справка сочи, че правилният код се състои от шест цифри", пишат от Спецпрокуратурата.

Именно затова Пламен Узунов е призован да се яви пред следовател, за да предостави правилните отключващи кодове за ползваните от него мобилни телефони.

"Заради установените манипулации и предвид факта, че телефонът се е намирал в автомобил от кортежа на президента, е донесен на по-късен етап от шофьор на президентския секретар, който го предоставя с протокол за доброволно предаване. В Специализирана прокуратура е призован да се яви и директорът на НСО", допълват от Темида.

БНТ научи, че началникът на НСО вече е разпитан.

Ген. Красимир Станчев е дал показания по твърденията на Пламен Узунов, че единият му телефон е бил в кортежа на президента Румен Радев.

Смартфонът е бил предаден на разследващите от шофьора на Пламен Узунов, който е служител на Службата за охрана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничения заради мача ЦСКА - Локо Пд на Националния стадион
Ограничения заради мача ЦСКА - Локо Пд на Националния стадион
Младен Маринов: ГКПП "Златоград" и "Илинден" са затворени, от обяд и "Маказа"
Младен Маринов: ГКПП "Златоград" и "Илинден" са затворени, от обяд и "Маказа"