НОВИНИ

Може ли да стане Пирдоп новия Клондайк

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
21:16, 01.07.2020
Чете се за: 03:20 мин.
У нас

Една от водещите компании не само у нас, но и в Европа, в преработката на мед и металургичното производство е "Аурубис България". В нея са заети 850 души. Индустрията е тежка, не само в буквален, но и в преносен смисъл, защото динамичните процеси заради кризата по-бавно повлияват на този бизнес.

Как компанията преминава през кризата - това коментира за предаването Бизнес.БГ изпълнителният директор на компанията Тим Курт, който е и президент на Българо-германската търговска камара.

Смятате ли, че в сегашната ситуация Пирдоп може да се превърне в новия Клондайк?

Не мисля, че е Клондайк, знаете компанията е в града от 60 години и продължаваме да правим един много стабилен бизнес, както с местните мини в региона, така и с няколко международни. Просто правим добър бизнес и не говорим за някакъв бум, подобен на Клондайк.

Как преминахте през кризата? Имахте ли загуби, наложи ли се да прекъснете бизнеса си с някои ваши партньори?

Със сигурност и ние пострадахме. Но за щастие не сме намалили нито едно производство, не сме съкратили нито един човек, засега не сме засегнати пряко от заразата, нямаме разболял се служител. Започнахме още в самото начало да спазваме стриктно здравните мерки. Опазването на здравето на хората за нас е от изключителна важност, заради специфичната работа, която извършваме. Не се наложи и не планираме да кандидатстваме по някои от антикризисните мерки на правителството.

Със сигурност сте регистрирали загуби, в крайна сметка в началото на годината цената на медта беше доста ниска, как се справихте?

Така е, но цената на медта не се отразява пряко върху нашата продукция и бизнес. Първо ние обезпечаваме всички рискове, застраховаме всички стоки и продукти, които потребяваме и тези съответно, които произвеждаме, затова влиянието е по-малко. Цената на медта обаче повлия много на нашите доставчици на суровини, те доста се колебаят в търгуването, особено на пазара на скрап, затова сега сме доволни, че цената се отпуши малко. Бизнесът се раздвижи отново. Но все пак да се върна на въпроса ви - не може да потвърдим, че точно заради кризата сме претърпели загуби.

Какво е най-важното, когато си в средата на кризата?

Най-важно е не какво правите в средата на кризата, а в началото, да реагирате бързо. Ние създадохме кризисен екип, който наблюдаваше процесите всеки ден, 7 дни в седмицата, кои мерки работят и кои не. Компанията ни работи в една доста дългосрочна и инертна индустрия, плановете, които правим не се променят бързо, не променяш провизиите и резервите си от тази за другата седмица, само защото е настъпила криза. Това не означава, че не обръщаме внимание на ковид кризата, но не правим краткосрочни промени. Няма причина да реагираме бързо. Наблюдаваме и следим. Инвестициите например, които сме планирали до 2022 г. също няма да се съкращават.

Колко трудно е да направите прогноза какво предстои до края на годината?

Винаги е трудно да прогнозираш, става и още по-трудно сега. Не знаеш дали след два дни кризата ще свърши, сигурни ли сме, че втора вълна ще дойде? А ще настъпи ли друга криза подобна на тази с COVID-19? И все пак планираш, прогнозираш, как иначе да работиш?

Въпросът е как го правите, кое ви спасява от негативното влияние, дългосрочността ли е в основата?

Със сигурност преразглеждаме веригите на доставки и партньорите ни в момента. Суровините ни в голяма степен идват от Южна Америка, така че сега оглеждаме къде може да намерим повече местни решения.

За да скъсите доставките?

Точно така, заради дистанцията. Поддържаме контакт с мините около нас, в региона, в България, те ни подкрепят и осигуряват 25% от доставките ни.

Очаквате ли този дял от 25% да се увеличи?

Не бихме могли да го увеличим, защото партньорите ни също планират бизнеса си и имат определен капацитет. Но за даден период от време биха могли да вдигнат обема доставки, да речем в ситуация, в която корабът с доставки, който чакаме от чужда страна, се бави. Тогава разчитаме много на мините около нас, българските и регионалните. Фокусът ни е върху тях сега. Например наблюдаваме много по-внимателно сега, за разлика от преди кризата, движението на корабите - кога точно са натоварени, кога пътува даден кораб, къде се намира,преди не следяхме така детайлно нещата.

Няма ли да ви излезе по-скъпо, ако направите доставките по-къси?

Не бих казал. Има много други фактори, които влияят на цената. Ако обаче глобалната икономика е спаднала, да, със сигурност и корабните доставки са поскъпнали. Тогава да, това влияе, все пак сме част от глобалната търговия.

Цената на медта, казват, е барометър за развитието на глобалната икономика, по-високата цена означава ли раздвижване на икономиката?

Добър въпрос. Доктор Мед, както е известен на пазара, той или тя, ни дава индикация колко стабилно се развива един бизнес, тъй като медта има много приложения и се използва в редица бизнеси. Сегашната по-висока цена е знак, че най-малкото има надежда, че много инфраструктурни проекти, като автомобилния бранш например, се възстановяват.

Но още е рано да се каже дали е стабилна тенденция?

Със сигурност през февруари щях да ви отговоря по друг начин, всеки един в минната индустрия сега е много внимателен какво да точно да каже. Процесите са бързи и се сменят дори за ден.

Зелената вълна, предприета в Европа, телекомуникациите, 5G мрежата, зелената енергия, всичко това ще ви помогне ли?

Да, надяваме се. Медта ще се използва все повече, ще има все повече приложения. Рециклирането също е огромна тема в момента. Ние самите подписахме инвестиционен проект да изградим фотоволтаичен парк, чрез които да произвеждаме ток за нашите нужди. Казвам го, защото проектът е свързан именно с използването на повече мед.

Ако ваш приятел прави бизнес, сега точно в тази ситуация, какъв съвет бихте му дали?

Много зависи, да добър въпрос, но много зависи от сектора и бизнеса. Да знаеш кое работи и кое не. И най-вече да знаеш как да опазиш висококвалифицираните си служители, защото без тях нищо не можеш да направиш. И трябва да се опиташ да стоиш на няколко крака, на един означава, че си доста уязвим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без събития на закрито в НДК. Как ще се развива културната дейност
Без събития на закрито в НДК. Как ще се развива културната дейност
Фондация "Стоян Камбарев" връчва годишните си награди за полет в изкуството
Фондация "Стоян Камбарев" връчва годишните си награди за полет в изкуството