НОВИНИ

ОП "Иновации и конкурентоспособност": Фирма от Враца разработва иновативна ортопедична шина

Николай Минков
от Николай Минков
07:08, 02.07.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Оперативни програми

Ортопеди във Враца успешно заменят традиционното гипсиране при лечение на счупвания на кости на ръцете с иновативна ортопедична шина. Тя е разработена от българска фирма за фармацевтични и медицински изделия. Финансирането е с помощта на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", управлявана от Министерството на икономиката.

Разработката на екзоскелетна шина за обездвижване на горен крайник, заменяща традиционното гипсиране , е уникална и защитена с патент. Тя става възможна с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Георги Джойков - управляващ съдружник във фирма за фармацевтични и медицински изделия: Стойността на проекта е милион и 322 хил. лв., от които 981 хил. лв. безвъзмездно финансиране, 341 хил. лв. самофинансиране.

С проекта се създава автоматизирана система за изработване на обездвижваща ергономична шина. С помощта на евросредствата по оперативната програма фирмата купува 2 специализирани медицински 3Д скенера и 2 широкоформатни 3Д принтера.

Георги Джойков: Със закупената техника предлагаме на българските пациенти уникална за Европа и смело мога да твърдя в световен мащаб услуга

Кога един пациент може да се възползва от иновативната шина, преценяват ортопедите.

Георги Джойков: След заснемане на биометричните данни на пациента от 3Д-скенера, информацията постъпва в 3Д принтера, който в рамките на деня изработва абсолютно индивидуална и много удобна шина от 2 части, която впоследствие ортопедът монтира със специализирани титаниеви винтове.

Шината се изработва индивидуално за всеки пациент и е биологично разградима.

Георги Джойков: Не предизвиква никакви алергии. Не задушава кожата, не предизвиква различни видове екземи. Материалът е такъв, че всъщност може да се мокри.

С изпълнението на проекта по оперативна програма” Иновации и конкурентоспособност” фирмата е увеличила пазарния си дял . Реализирала е стабилен прираст на приходите

Георги Джойков: С внедряването на новата технология в нашата фирма се наложи да преквалифицираме част от персонала и всъщност - да, постоянно да обучаваме нови и нови ортопеди, които да могат в своята дейност да приложат този иновативен начин за обездвижване на своите пациенти.

От фирмата имат амбицията да доразвият иновативната си технология.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рисковете на живото предаване: дете прекъсна интервю на майка си заради картина с еднорог
Рисковете на живото предаване: дете прекъсна интервю на майка си заради картина с еднорог
Блокираните български студенти в Китай могат да се приберат у нас на 16 юли
Блокираните български студенти в Китай могат да се приберат у нас на 16 юли