НОВИНИ

Очаква се 78-ото издание на филмовия фестивал "Мостра Венеция"

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 27.07.2021
Чете се за: 02:02 мин.
Още
Слушай новината

С блясък и големи изненади се очаква да започне 78-ото издание на форума "Мостра Венеция". Престижният фестивал ще се състои в периода от 1 до 11 септември, а покана за председателство на журито "Венециански дни" за режисьорско майсторство са получили българските режисьорки Весела Казакова и Мина Милева.

Организаторите на най-стария международен филмов фестивал представиха тазгодишните участници в надпреварата. Фаворитите за наградата "Златен лъв" в престижния форум са "Кучешка сила" на Джейн Кемпиън и "Паралелни майки" на испанския режисьор Педро Алмодовар. С тях се състезава игралният филм "Спенсър", който разказва за брака на принцеса Даяна с принц Чарлз през погледа на чилийския режисьор Пабло Ларайн.

Председател на журито за големия приз е режисьорът на "Паразит" - Пон Джун-Хо. В избора за най-добър филм се включва носителката на Оскар Клои Жао, както и румънският документалист Александър Нанау.

Допълнително ще бъдат прожектирани 9 творби, сред които премиерата на дългоочаквания "Дюн".

Премиера на филма "Дюн" на фестивала във Венеция

На пресконференция директорът на международния фестивал изрази задоволството си от доброто качество на продукциите.

"Ще го кажа направо. Бяхме изненадани от качеството на филмите. То е по-високо от обичайното. Изглежда пандемията стимулира креативността", каза Алберто Барбера.

На фона на нарастващия брой инфектирани с коронавирус, организаторите са взели решение фестивалът да запази ограничителните мерки от предишното си издание. Кино салоните ще останат с ограничен капацитет, а посетителите ще трябва да представят сертификат за ваксинация или негативен PCR тест.

Автор: Росен Цаковски

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутати обсъждат предложението да не заседават всяка седмица
Депутати обсъждат предложението да не заседават всяка седмица
Задължителен ковид тест за определени професии в Литва
Задължителен ковид тест за определени професии в Литва