НОВИНИ

Одитният доклад за "Пирогов": Няма данни за престъпления и корупционни практики

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 21.02.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Приключи проверката за цялостната дейност на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в периода от началото на юли 2022 г. до края на юли 2023 г. В 93 страници одитният доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) достига до извода, че няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети в лечебното заведение. Това твърдят от болницата, които са получили копие от проверката.
Все още тече 14-дневният срок, в който "Пирогов" трябва да изпрати становището си и едва след това Финансовата инспекция ще изготви заключение към доклада.

Проверката беше инициирана от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков и присъединената, към неговия сигнал, прокурорска преписка, както и подадени писма до прокуратурата и АДФИ от ръководството на болница "Пирогов".

Въз основа доклада са издадени 4 акта за административни нарушения.

Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно.

Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН „Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост.“.

Като заключение Одитния доклад на АДФИ постановява, че няма престъпление, няма корупционни практики.

Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Йорданова: Волята за реформа изнерви определени хора, прави се опит за замитане на следи
Надежда Йорданова: Волята за реформа изнерви определени хора, прави се опит за замитане на следи
Съдия Пашкунова по казуса с Божанов: Не взехме повече мерки преди 4 години, защото считахме, че става дума за инцидент
Съдия Пашкунова по казуса с Божанов: Не взехме повече мерки преди 4 години, защото считахме, че става дума за инцидент