НОВИНИ

Официално: Хърватия влиза в еврозоната на 1 януари догодина

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
18:47, 13.07.2022
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Вече е официално - Хърватия влиза в еврозоната на 1 януари догодина. Така тя ще стане 20-ата страна членка. Последната присъединила се държава беше Литва, която въведе общата европейска валута през 2015 година. Хърватия и България влязоха заедно в "чакалнята" на еврозоната, но София не успя да изпълни част от критериите и приемането ѝ засега се отлага за 2024 година.

На тържествена церемония в Брюксел беше подписан договорът за приемането на Хърватия в еврозоната от 1 януари 2023 година.

"Присъединяването към еврото ще донесе осезаеми икономически ползи на Хърватия. С еврото инвестициите ще бъдат по-лесни, а страната ви - по-атрактивна. Ще отпаднат бариери пред бизнеса и разходи при обменните операции. Ще помогне за стабилизирането на лихвените проценти, което ще направи по-лесни и евтини заемите за хората и компаниите. Ще има положително въздействие върху растежа, благодарение на пълната интеграция към европейския единен пазар", заяви Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия.

Беше определен и обменен курс от 7.53450 хърватски куни за 1 евро, като Европейската централна банка и Хърватската национална банка се споразумяха да наблюдават движението на куната спрямо еврото на валутния пазар до 1 януари 2023 година.

"Прекрасно е да си член на този клуб, но това изисква ангажираност, отдаденост, непрекъснато спазване на правилата и знам, че можем да очакваме не по-малко от Хърватия", допълни Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка.

Хърватските власти се подготвят от месеци за плавен преход към еврото. Не без усмивка във финансовото министерство отбелязаха пред БНТ, че това е предизвикателство, защото:

"Ние имаме почти 500 милиона банкноти и 1,1 милиарда монети от хърватската куна. Управителят на централната ни банка каза, че това количество може да покрие на един метър височина стадиона в Загреб, където националният ни отбор играе футбол", каза още Хървойе Мършич, експерт в Министерството на финансите на Хърватия.

От септември в страната ще бъде задължително цените да бъдат изписвани и в двете валути. Едно от основните притеснения на хърватите е да не се стигне до закръгляне на цените, което повиши инфлацията в някои от предишните страни, въвели еврото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев е четвъртфиналист на двойки на "Чалънджър" в Нидерландия
Адриан Андреев е четвъртфиналист на двойки на "Чалънджър" в Нидерландия
Победи за Шиникова, Терзийска и Вангелова
Победи за Шиникова, Терзийска и Вангелова