НОВИНИ

Парламентарна рулетка: Какви са политическите сметки за третия мандат, ако от ГЕРБ-СДС изпълнят заканата си?

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:30, 13.07.2022
Чете се за: 05:40 мин.
Политика
Слушай новината

Второ завъртане на парламентарната рулетка. Утре в 11.00 часа президентът Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по големина сила в парламента - ГЕРБ-СДС.

Днес от ГЕРБ-СДС заявиха за пореден път, че ще върнат мандата.

"Че няма да излъчва кандидат за министър-председател, както и ще върне веднага проучвателния мандат. В консултации ще участваме, когато ги насрочи президента", посочи Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Така ще остане един последен опит за правителство в рамките на този парламент.

Кои партии искат третия мандат и на какви преговори и отстъпки са готови вижте в обобщението на Милена Кирова.

След като втората политическа сила в НС ГЕРБ-СДС многократно заяви, че ще върне мандата за съставяне на правителство, три формации гледат към третия мандат, за да водят преговори за неговата реализация. Това са ДБ, БСП и ИТН. И трите формации казаха, че са готови да седнат на масата на преговорите с "Продължаваме промяната" - най-голямата партия в парламента.

"Протегната ръка не връщаме!" - уверяват от "Продължаваме промяната". Поставянето на ултиматуми показва липса на желание за компромис, смята парламентарният шеф.

"Отправят ултиматуми единствено към нас ние да направим крачка назад и да отстраним нашите лидери. А защо да го направим е логичният въпрос? Какви са логичните аргументи, за да го направим? Нима господин Петков и господин Василев по някакъв начин са отстъпили от националния интерес. Нашите лидери са били винаги диалогични. При нас няма его, няма фокус към позиции, позициите не са самоцел", заяви Мирослав Иванов - председател на НС.

За БСП нови избори носят риск за държавата и опасност да влезем в спирала от избори.

"Разговаряме с всички извън - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Нашето основно предимство, смятам, и така капитал до тук е, че ние не се скарахме с нито една политическа формация. Не влязохме в нито един скандал, напротив - запазихме добрия тон и добрите отношения с всички. Това ни е предимството и това ще използваме в преговорите от тук нататък, ако третия мандат ни бъде връчен", казва Явор Божанков от ПГ на БСП.

"Демократична България" оценяват позитивно намерението на президента за консултации преди връчването на третия мандат. Според Христо Иванов е необходима реконструкция на четворното мнозинство.

"Леко оттегляне на лидерските политически фигури, от лидерските места в кабинета, за да намалим усещането, че кабинета е парцелиран. Третия мандат трябва да бъде като втори опит за първия мандат, тоест - който и да го вземе, той трябва да работи за всички и да е ясно, че "Продължаваме промяната" ще имат водеща роля, защото осигуряват най-много от гласовете. Те ще имат водеща роля и при договарянето на премиерска фигура и на състав на МС", смята Иванов.

Ако "Има такъв народ" получат третия мандат, от партията препотвърдиха, че ще разговарят с всички без ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

"За нас не е морално поста министър-председател да бъде заеман от Кирил Петков и Асен Василев, но всъщност първо топката е в президента. Ако мандата иде в "Демократична България" като мандатоносител, те носят отговорността да водят преговори с останалите политически формации. Ние с тях се разбираме прекрасно, както с колегите от БСП, така и с много колеги от "Продължаваме промяната". Виновен ще е този, който ще тласне държавата към поредната политическа криза и към избори. Единствените, които говорят в тази посока извън опозицията в момента са "Продължаваме промяната", коментира Станислав Балабанов от ПГ на ИТН.

От "Възраждане" обявиха намеренията си преди разговорите за третия мандат.

"Ако бъде върнат втория мандат от страна на втората по големина парламентарна група и бъдат свикани консултации от страна на президента, да - ние ще отидем на тези консултации, както отидохме и предния път", каза Петър Петров от ПГ на Възраждане.

След като от ГЕРБ многократно заявиха, че ще върнат втория мандат, въпросът кой ще получи третия - остава отворен.

По темата работиха: Милена Кирова, Десислава Маркова, Николай Минков
Оператори: Станислав Ангелов, Николай Андреев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камен Хаджиев се завърна в Локомотив София
Камен Хаджиев се завърна в Локомотив София
Момичето, което кара тротинетка по магистрала "Хемус" пред БНТ: Имам амбиция да летя с 200 км в час
Момичето, което кара тротинетка по магистрала "Хемус" пред БНТ: Имам амбиция да летя с 200 км в час