НОВИНИ

Официално: Започва масово тестване на всички граждани за коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 15.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:28 мин.
Още

У нас започва масовото тестване за коронавирус. Идеята е да се обхване по-голяма част от населението на страната. Новината идва на фона на обявеното днес от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Заедно с премиера Бойко Борисов Кирил Ананиев провери как върви тестването на жителите в Банско - първото населено място у нас, което беше поставено под 14-дневна карантина.

До момента у нас се тестват гражданите, които са имали симптоми за коронавирус и тези, които са били контакти със заразените, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани, за да обхванем много по-голяма част от населението на България. Имаме 20 000 PCR тестове. Очакваме също много доставки и дарения от български и чуждестранни граждани и организации. Това е пътят, по който ще вървим - масово тестване.

Здравният министър допълни, че по сметката на Министерството на здравеопазването вече има над 4 милиона лева от дарения. Те ще бъдат използвани за закупуването на предпазни облекла, тестове, както и за лечението на българските граждани.

Министър Кирил Ананиев и премиерът Бойко Борисов посетиха Медицинския център в Банско където четвърти ден продължава масовото изследване с бързи тестове.

Бойко Борисов, министър-председател: Убедихме се ,че има дрехи имат максимално предпазни средства работят си хората в пълен обем тука в града и в съседния Разлог. "Струма" ви се строи, така че догодина живот и здраве пак да е пълен курорта това е целта. Целта е да ви запазя живи и здрави нищо друго нема важно в момента.

Премиерът посети и в един от дървопреработвателните цехове, който вече работи след вдигането на карантината:

Димитър Юнчов, собственик на дърводелски цех: Това вчера беше пълно с продукция и вчера вечерта към 4 ч тръгна първия камион за Холандия.

Бойко Борисов, министър-председател: По време на карантината си плати на работниците по 10 дни платен отпуск и сега всички ми благодариха, че имат такъв собственик и шеф.

По-рано днес министър-председателят инспектира и строежа на най-дългия тунел у нас -"Желензница", част от АМ "Струма".

Бойко Борисов, министър-председател: Много съм доволен от напредъка, стотици хора работят, стотици семейства имат заплати. Миналата седмица платихме, така че да имат за светлите празници хората заплати, премии дайте, виждате как работят като пчелички.

Напускането на областните градове по време на Великденските празници - от Разпети петък до понеделник, остава забранено, каза Бойко Борисов и припомни заповедта на здравния министър.

Премиерът призова на Разпети петък, когато не се работи, хората да си останат вкъщи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма данни заболелите от COVID-19 в Паничерево да са свързани помежду си
Няма данни заболелите от COVID-19 в Паничерево да са свързани помежду си
Китай призова САЩ да изпълнят задълженията си към СЗО
Китай призова САЩ да изпълнят задълженията си към СЗО