НОВИНИ

Огнище на COVID-19 в шивашки цех в Разлог, 60 души са заразени

Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
11:25, 06.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
Регионални

На първо място по брой заразени и днес е област Благоевград. Само за последното денонощие скокът там е двоен - заразените достигнаха 97. От тях 60 души работят в шивашки цех в Разлог.

Сред работниците има заразени от общините Якоруда, Белица и Разлог. Случаите са установени след масово тестване на работещите в шивашката фирма в град Разлог. След като през миналата седмица са установени 5-ма с положителен тест за коронавирус от шивашката фирма, е направено масово тестване, и резултатът е 60 положителни проби. От тях обаче само двама работници до момента са със симптоми, каза днес кметът на община Разлог Красимир Герчев. В Благоевград също има много заразени - 22, но в областния град разпространението е дифузно и няма установени огнища, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Временно шивашкият цех в Разлог е затворен, докато се извърши пълна дезинфекция. Служителите са изолирани, тестват се и контактните им лица.

"Там работят почти 200 човека на затворено помещение, което още веднъж показва, че действително вирусът се чувства добре в затворени помeщения", заяви кметът на община Разлог Красимир Герчев.

Голяма част от заразените работници са жители на община Белица, като най-много са от село Бабяк. Заради огнището там временно е затворена детската градина.

"Издадох заповед да затварям всички заведения до второ нареждане. Помолил съм кмета и от мое име цялото село да не излизат навън, за да можем да видим какво е положението", обясни кметът на община Белица Радослав Ревански.

Голяма част от болничните отделения в областта вече са запълнени, а медицинският персонал изнемогва. Белодробната болница в Благоевград има готовност да бъде преструктурирана и да поеме лечението само на заразени с коронавирус.

"Ще лиши пък другите болни от грижа. Те имат нужда от грижи, имат нужда от кислородолечение, имат нужда от анабиотично лечение. И те няма да има къде да го получат, ако така продължава", коментира директорът на Белодробната болница д-р Петър Георгиев.

От общинския кризисен щаб казаха, че имат готовност и за разкриване на полева болница, но няма достатъчно медицински екипи, които да обслужват повече пациенти.

Екип на БНТ-Благоевград

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден брой новозаразени с COVID-19 в Гърция, Испания и Франция
Рекорден брой новозаразени с COVID-19 в Гърция, Испания и Франция
Божинов отново тренира с Левски
Божинов отново тренира с Левски