НОВИНИ

Вълна на помощ от цял свят към Бейрут, продължава акцията по разчистване на щетите от взрива

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:42, 06.08.2020
Чете се за: 01:09 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Няколко служители от пристанището в Бейрут са поставени под домашен арест. Мярката е част от мащабното разследване, което започна в Ливан след взрива на над 2 700 тона амониев нитрат. Към момента жертвите на експлозията са поне 135, ранените са над 400. Повече от 20 държави помагат на Ливан да се справи с изключително тежката ситуация.

Айфеловата кула във френската столица Париж угасна в памет на жертвите от взрива в Бейрут - един от много актове на солидарност с Ливан. Подкрепата си още веднъж заявиха от ООН.

Фархан Хак, заместник-говорител на генералния секретар на ООН: В свое изявление генералният секретар изрази най-дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите, на целият ливански народ и на правителството, във връзка с ужасяващите експлозии в Бейрут. Той пожелава бързо възстановяване на ранените, сред които има и няколко служители на ООН. Организацията продължава да подкрепя Ливан в тези трудни времена и активно да помага в преодоляването на последствията след този инцидент.

Повече от 20 държави вече изпратиха хора и техника, медикаменти и стоки от първа необходимост в страната. Върви мащабна акция по разчистване и обезопасяване на засегнатите райони.

Повече от 300 000 души са загубили домовете и една от първостепенните задачи на властта е да им осигури подслон и храна. Сред обикновените хора започва да се надига гняв, те искат отговори.

Рана, доброволец: Ние - доброволците сме тук, на мястото на държавата, която се предполага, че трябва да се погрижи - за разчистването, да осигури храна на хората. Ние сме тези, които поемат нейната роля, и се опитваме да направим всичко по силите си, да да помогнем на пострадалите.

Властите обещаха пълно разследване на инцидента и строги наказания за отговорните. Вероятно става дума за некомпетентност и лоши управление от години, коментират експерти, и добавят, че това вероятно ще бъде повратна точка в историята на Ливан, който е в дълбока икономическа криза и тежко засегнат от пандемията от COVID-19.

А възрастна дама показа, че силата на духа и музиката не могат да бъдат сломени - въпреки сериозно пострадалия си апартамент, жената намира сили да свири на пиано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каземиро: Бейл все още е много важен за Реал
Каземиро: Бейл все още е много важен за Реал
Оклахома Сити с убедителен успех над Лейкърс
Оклахома Сити с убедителен успех над Лейкърс