НОВИНИ

Огромно слънчево петно предизвиква мощни изригвания

Слънцето
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:26, 10.05.2024
Чете се за: 01:52 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Слънчеви изригвания от най-висок клас са регистрирани в последните две седмици, което се дължи на огромно петно на повърхността на Слънцето, чиято ширина е 15 пъти тази на Земята, съобщиха сайтът Спейс и ТАСС.

AR3664 не е обикновено слънчево петно. През последните дни тъмното петно на повърхността на Слънцето се разрасна, превръщайки се в едно от най-големите и най-активни, наблюдавани през този слънчев цикъл, отбелязва Спейс.

То привлече вниманието на учените преди дни, след като Центърът за прогнозиране на космическото време на Националното управление за изследване на океаните и атмосферата (в САЩ предупреди за повишен риск от слънчеви изригвания.

В четвъртък са регистрирани общо три изригвания от най-висок клас Х, като последното изригване на Слънцето с тази мощност е било на 9 май. Изригването X1.1 е с продължителност 37 минути. По-рано беше съобщено за изблици Х1.0 и Х2.2.

Изригванията се класифицират въз основа на система, подобна на скалата на Рихтер за земетресенията, която разделя слънчевите изригвания според тяхната сила. Клас Х е най-интензивната категория изригвания, а най-малките са клас А, следвани от B, C, M и X. Всяка буква представлява 10-кратно увеличение на енергийния поток. Така че Х е десет пъти повече от М и 100 пъти повече от С. Числото, което следва буквата, дава повече информация за нейната сила. Колкото по-голямо е числото, толкова по-силно е изригването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлияна Янева и Мими Христова стигнаха до директните схватки за олимпийски квоти на квалификационния турнир в Истанбул
Юлияна Янева и Мими Христова стигнаха до директните схватки за олимпийски квоти на квалификационния турнир в Истанбул
Гледайте Световната купа по модерен петобой в София НА ЖИВО по БНТ 3
Гледайте Световната купа по модерен петобой в София НА ЖИВО по БНТ 3