НОВИНИ

Окончателно: Арестът на Борисов е незаконен

Александър Марков
от Александър Марков
10:19, 24.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:55 мин.
У нас
Слушай новината

Административният съд в София реши окончателно, че заповедта за задържането на бившия премиер Бойко Борисов е незаконна. Така магистратите потвърдиха решение на Районния съд в столицата от април, който отмени заповедта.

Мотивите на магистратите са, че арестът на лидера на ГЕРБ е фактически необоснован. Борисов коментира, че решението да бъде арестуван е взето на "оргия с пици с кристали". Бившият премиер Кирил Петков коментира тези твърдения като - "фантазия на стар лъжец".

Заповедта за задържане на Бойко Борисов за 24 часа на 17 март е "фактически необоснована и несъответна на целта на закона", посочват магистратите от Административния съд в решението си.

Според съдиите в заповедта за задържане "няма описани факти, а единствено е посочен номер на досъдебно производство и преписан текст от Наказателния кодекс".

"Не са посочени и осъществилите се факти, които са обосновали необходимостта от ареста".

Лидерът на ГЕРБ благодари и на Районния, и на Административния съд и описа как, според него, е взето решението за задържането му.

"Това решение е взето на една оргия с много уиски, бяло вино, пици на кристали и заря поръчали с единствена задача да ме извлечат пред децата с белезници. Знаейки 100%, че извършват незаконни действия. И точно тези хора, които видно са корумпирани, са се захванали да правят съдебна реформа. И да искат техният сатрап да е едноличен господар в КОНПИ", заяви Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ .

Борисов припомни, че полицаите, влезли в дома му, не са намерили нищо.

"Самият факт, че след толкова часа ровене, копане, разхвърляха всичко, на децата креватите, и не намират нищо. И попълваме протокол за изземване. И там пише - не открихме това, не открихме онова, не открихме, не открихме, не открихме. Подписвам го. Те викат - съжаляваме, но трябва да ви изведем. Да ви задържим. Така ни е разпоредено. И аз чух, когато те Вашите телефони са говорели по плочката, се чува, как му казваха - да му сложиш белезници. Е това е партията на промяната", заяви Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

Твърденията на Борисов бившият премиер Кирил Петков определи като "фантазии", внасяйки жалба за дело за клевета срещу него.

"Това за пиците, което чух, за мен звучеше като едни фантазии на един стар човек, който има реални проблеми", заяви Кирил Петков, бивши премиер, "Продължаваме промяната".

Петков не коментира директно мотивите на съда за незаконосъобразността на задържането на Борисов, но посочи, че арестът е само първата стъпка.

"След втори октомври ние ще си довършим работата. Хора като него трябва да отидат на реално правосъдие.

Става дума, че има безспорни факти, които бяха събрани от МВР, ние ще довършим работата по събирането на тези факти в изпълнителната власт и се надяваме, че той ще отиде реално в затвора.

Има много факти, където той реално има и свидетели, че е взимал огромни суми пари през финансовия министър, това са думите на г-н Божков, както знаете, има и други свидетели, които са видели това нещо. Така че от тази гледна точка аз мисля, че е просто време да си довършим там работата", заяви Кирил Петков.

В началото на юли Софийският районен съд отмени заповедта за задържане и на Севдалина Арнаудова, а през април - тази за Владислав Горанов.

Решението на съда посочва още, че заповедта за задържане на Борисов "не покрива стандарта за законност и непроизволност като основополагащи общи принципи при ограничаване правото на свобода и сигурност".

Столичната дирекция на вътрешните работи е осъдена да заплати на Бойко Борисов и 480 лева за разноските по делото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Два месеца без вода в чешмите: Как живеят хората в пернишкото село Расник
Два месеца без вода в чешмите: Как живеят хората в пернишкото село Расник
От връх Ком до нос Емине с велосипеди за 12 дни
От връх Ком до нос Емине с велосипеди за 12 дни