НОВИНИ

Окончателно отпадат удостоверенията за отпускане на помощ за ученици от 2., 3. и 4. клас

нов списък професиите облекчи избора учениците бизнеса
bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 01.08.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Еднократните помощи за ученици във втори, трети и четвърти клас вече ще се отпускат, без да е необходимо удостоверение, че детето е записано в училище. За това съобщиха днес от социалното министерство.

В репортаж по БНТ на 18 юли ви разказахме за изискването, заради което директори на училища отказват да издават бележки преди 15 септември и родители не могат да кандидатстват за помощта. Тогава от министерството съобщиха, че изискването отпада, но към 24 юли това все още не беше факт.

До отпадането на изискването се стига, след като Народното събрание гласува предложението на социалното министерство в Закона за семейни помощи за деца, прието със Закона за държавния бюджет за 2023 г., уточняват от ведомството.

С тази промяна се дава възможност служителите на Агенцията за социално подпомагане да проверяват по служебен път продължаващите обучението си деца до четвърти клас. Подадените до момента заявления, за които не е представено удостоверение, ще бъдат преразгледани служебно.

За учениците от първи и осми клас остава изискването да бъде представено удостоверение, че са записани в съответния клас, тъй като за тези класове има предварително класиране и записване. Удостоверението е необходимо, в случай че семействата искат да получат помощта преди началото на учебната година. Когато такова не бъде представено, помощта може да бъде изплатена след 15 октомври, след като Агенцията за социално подпомагане получи по служебен път от Министерството на образованието и науката данните за реално записаните ученици в съответния клас за учебната година.

Заявленията за еднократна помощ за ученици се подават най-късно до 15 октомври.

Размерът на еднократната помощ за ученици за учебната 2023/2024 г. се запазва на 300 лв., които ще бъдат изплатени на два пъти – по 150 лв. за всеки срок. Запазват се размерите и на другите видове семейни помощи, които се определят със Закона за държавния бюджет за 2023 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се Левски да посрещне Шкупи пред пълни трибуни
Очаква се Левски да посрещне Шкупи пред пълни трибуни
УЕФА санкционира Левски след мача с Шкупи
УЕФА санкционира Левски след мача с Шкупи