НОВИНИ

Окончателно: Ще може да разсрочваме кредитите си към банките до 6 месеца

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:00, 10.04.2020
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Банките ще могат да разсрочват кредити на засегнати от пандемията хора и фирми до шест месеца. Този план днес беше одобрен от Българската народна банка. Всяка кредитна институция ще има ред, по който ще одобряват разсрочването за всеки един клиент индивидуално. На какви условия трябва да отговорят длъжниците и ще има ли безлихвени кредити за хората останали без доходи?

Крайният срок за подаване на заявления за разсрочване на кредитите е 22 юни 2020 г., а банките трябва да са го одобрили до 30 юни. Кредитът може да бъде разсрочван най-късно до края на тази година. По желание на фирмите или хората може да бъде предсрочно прекратено разсрочването като затова се уведомява банката, която трябва да изготви индивидуален погасителен план.

Според проекта на търговските банки кредитите ще бъдат отсрочвани от три до шест месеца за хора и фирми пострадали от извънредното положение свързано с коронавируса. Те ще могат да договарят острочване или само лихвите, или лихвите и главниците по съответния кредит.



Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България:
Тази мярка обхваща само хората, които имат затруднения, но са били редовни платци преди първи март и сега изпитват сериозни затруднения да обслужват дълговете си. Основната част от клиентите на банките продължават да обслужват дълговете си без затруднения и сега.
За всеки конкретен случай, ние ще се интересуваме от състоянието на фирмата, ще има анализ на съответната фирма, която кандидатства, нейните потоци, връзки, търговски отношения, това, което наистина се е променило след началото на епидемията и заслужава нашата подкрепа и уважение.

Същите условия важат и за хората, които са намалили или загубили доходите си заради пандемията. Въпреки отсрочката няма да се променят основните условия по кредита, включително лихвите. Ще се отсрочват всички типове кредити.

Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България: Дългът си остава, той не е променен и той ще бъде дължим след изтичане на шестте месеца отново, тоест наистина трябва да се направи сериозна преценка дали можеш да се оправиш.

Банките ще предлагат и безлихвени кредити за хората в неплатен отпуск по линия на отпуснатите средства от страна на правителството на държавната Българска банка за развитие.

Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България: Последната конструкция на този инструмент предвижда дори до 4500 лева, по 1500 на месец, три месеца е максималната възможност. Те са безлихвени, имат гратисен период от шест месеца до една година, така както колегите са ги оповостеили, така ще бъдат обявени.

След изтичане на гратисния период, стават дължими вноските по главницата по кредита. До дни всяка една банка ще публикува на електронната си страница варианти как могат клиентите най-лесно да се свържат с нея и при какви точно условия ще се разглеждат исканията за отсрочване на кредити.

Нашите разчети показват, че въпреки големите трудности и това, което виждаме да се случва, това е може би най-дълбокият шок, който сме виждали изобщо, но също така разчетите на пазарите и анализаторите са за сравнително бързо възстановяване, на онази част от икономиката която пострада сравнително бързо.

Според прогнозите на банкерите до две години пазарите биха могли да се възстановят с оглед на очакваната криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът: Кандидастваме до края на април в еврозоната
Премиерът: Кандидастваме до края на април в еврозоната
В Пловдив заработи нов кабинет за преглед на хора със съмнения за COVID-19
В Пловдив заработи нов кабинет за преглед на хора със съмнения за COVID-19