НОВИНИ

Онкоболните категорично да се ваксинират, призова Стефан Константинов

bnt avatar logo
от БНТ
08:03, 03.11.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Пациентите с онкологични заболявания категорично подлежат на ваксинация като по този въпрос вече съществуват достатъчно научни доказателства от целия свят. Това заяви в "Денят започва" изпълнителният директор на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология д-р Стефан Константинов.

По думите му, въпреки лошата си конструкция и натрупаните проблеми, здравната система у нас се справя сравнително добре с пандемията.

Големият провал, според д-р Константинов, е на ниво общество и държава, защото периодично се съревноваваме по смъртност в света с развиващи се държави, а най-големият ни приоритет - децата, не са на училище.

Според Стефан Константинов сме имали възможност да се подготвим по-добре за борбата с вируса, но не сме го направили. Като причини за това той отчита факта, че се намираме в година на избори и всички политици са много внимателни в действията си. В медийното пространство пък е допуснато говорене срещу науката и ваксините, което според Константинов, е необосновано.

"За момента това, което хората могат да направят сами за себе си в това властово, да го кажем, безвремие или подготовка за бъдещи неща, е да отидат и да се ваксинират. И да си носят и маските, защото със слагането на ваксината веднага не се изгражда имунитет, а трябва и време", призова Стефан Константинов.

93% от лекарите в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология в София са ваксинирани още преди въвеждането на зеления сертификат. За целия болничен персонал делът на имунизираните е 76%.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Началникът на Интензивното отделение във Враца: В тази вълна усложнените пациенти много бързо се влошават
Началникът на Интензивното отделение във Враца: В тази вълна усложнените пациенти много бързо се влошават
Може ли да се дарява кръв след ваксинация?
Може ли да се дарява кръв след ваксинация?