НОВИНИ

Байдън с критики към Русия и Китай заради отсъствието на лидерите им от срещата за климата

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:48, 03.11.2021
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На пресконференцията след участието си в климатичната среща в Глазгоу американският президент Джо Байдън критикува колегите от Китай и Русия, че не са участвали в нея.
По думите му проблемът с овладяването на климатичните изменения е "гигантски", но се подминава както от Пекин, така и от Москва.

Въпреки че не присъстваха лично Владимир Путин и Си Дзинпин изпратиха делегации на форума, който продължава до 14 ноември.

Коментарът на Байдън дойде след репортерски въпрос - защо Вашингтон трябва да се бори срещу климатичните изменения, а другите не се ангажират. Той отговори - "защото искаме да можем да дишаме и искаме да можем да водим света."

"Факт е, че Китай, който се опитва да се утвърди като световен лидер, не се появи... Единственото най-важно нещо, което привлече вниманието на света, е климатът. Навсякъде - от Исландия до Австралия. Това е гигантска тема и те просто я подминаха. Как правиш това и после твърдиш, че можеш да имаш лидерски манталитет? Същото е с Путин и неговата Русия. Знаете - неговата тундра гори. Буквално. Той има сериозни, сериозни климатични проблеми и не отваря дума за намерението си да направи каквото и да било".

А в Глазгоу днес основната тема ще бъде финансирането на стратегиите за намаляване на влиянието на климатичните промени и ролята на зелените технологии в този процес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизборните битки за президентския и парламентарен вот в ефира на БНТ
Предизборните битки за президентския и парламентарен вот в ефира на БНТ
Фармацевти: Лекарствата са поскъпнали с близо 11%
Фармацевти: Лекарствата са поскъпнали с близо 11%