НОВИНИ

ООН осъди принудителните бракове на непълнолетни в Зимбабве

оон осъди принудителните бракове непълнолетни зимбабве
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:32, 08.08.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

ООН осъди принудителните бракове на непълнолетни в Зимбабве след смъртта на 14-годишно момиче по време на раждане в религиозен храм в източната част на страната, съобщи Агенция Франс прес.

Смъртта предизвика широк гняв в социалните мрежи и сред активистите за правата на децата.

Петиция до полицейския комисар е събрала близо 58 000 подписа, откакто беше пусната в четвъртък. Полицията през уикенда заяви, че е започнала разследване на смъртта, настъпила миналия месец.

В изявление от събота Организацията на обединените нации заяви, че "отбелязва с дълбока загриженост и категорично осъжда обстоятелствата, довели до преждевременната смърт на 14-годишната Мемори Мачая..., която почина, докато раждаше в светилище на апостолска секта“.

"За съжаление тревожните съобщения за сексуалната експлоатация на непълнолетни момичета, включително ранните принудителни бракове, продължават да се появяват и това наистина е още един тъжен случай“, се добавя в изявлението.

ООН заяви, че тенденцията на случаи на насилие над жени и момичета в Зимбабве, "включително бракове на непълнолетни, не може да продължи безнаказано".

Официалната статистика показва, че всяко трето зимбабвийско момиче се жени преди 18-годишна възраст.

Нярадзаи Гумбонзванда, ръководител на Rozaria Memorial Trust, зимбабвийска благотворителна организация, бореща се с практиката на деца булки, казва, че това е подценяване.

"Видяхме скока на COVID-19“, каза тя пред Франс прес. Правителството съобщи за "голямо увеличение на бременността при тийнейджърките и браковете между деца, и COVID-19 изостри ситуацията", каза Гумбонзванда, която е и посланик на добра воля на Африканския съюз за прекратяване на детските бракове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарите в Атика са ограничени, евакуираха над 2000 души от о-в Евия
Пожарите в Атика са ограничени, евакуираха над 2000 души от о-в Евия
Голям горски пожар застрашава столицата на Черна гора
Голям горски пожар застрашава столицата на Черна гора