НОВИНИ

ООН спасява с 45 млн. долара здравната система на Афганистан

оон спасява млн долара здравната система афганистан
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:12, 22.09.2021
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Ръководителят на Организацията на обединените нации за оказване на хуманитарна помощ заяви, че е освободил 45 милиона долара спешни средства, за да предотврати срив на здравната система в Афганистан.

Мартин Грифитс, заместник генерален секретар на ООН по хуманитарни въпроси и координатор за спешна помощ, предупреди в изявление, че "лекарства, медицински консумативи и гориво свършват в Афганистан".

"Студените вериги (за доставка на лекарства при определени условия – бел. ред.) са компрометирани. Основните здравни работници не получават заплати", каза той.

Здравната система на Афганистан изпадна в криза, след като талибаните дойдоха на власт миналия месец, затруднявайки доставките на помощ и оставяйки много здравни заведения без персонал.

В опит да предотврати катастрофата Грифитс заяви, че освобождава средства от Централния фонд за реагиране при извънредни ситуации на ООН, за да засили животоспасяващата подкрепа в Афганистан.

"Разрешаването на системата за предоставяне на здравни грижи в Афганистан да се срине би било пагубно. На хората в цялата страна ще бъде отказан достъп до първична здравна помощ, като спешни цезарови сечения и травматологични грижи."

Според Грифитс средствата ще отидат в здравните и детските агенции на ООН, което ще им позволи с помощта на партньорски неправителствени организации да поддържат болниците, центровете за COVID-19 и други здравни заведения да работят до края на годината.

"ООН е решена да застане до народа на Афганистан в часа на нуждата", каза Грифитс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На празника: Венци пред Паметника на независимостта в София (Снимки)
На празника: Венци пред Паметника на независимостта в София (Снимки)
Състезатели от 38 клуба ще се включат в Държавното първенство по бокс
Състезатели от 38 клуба ще се включат в Държавното първенство по бокс