НОВИНИ

Опасни жеги и в САЩ: Най-горещото място е Долината на смъртта в Калифорния

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:53, 16.07.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Опасно горещо е и в голяма част на Съединените щати. Предупреждения за риск от екстремно време е издадено за почти една трета от населението на страната - около 113 милиона души. 48 градуса по Целзий бяха отчетени във Финикс, Аризона. Мобилни клиники съобщават, че оказват помощ на бездомници с изгаряния трета степен. А най-горещото място е Долината на смъртта в Калифорния.

В Долината на смъртта в Калифорния - едно от най-горещите места на планетата - бяха отчетени 54 градуса по Целзий. Това е една от най-високите температури, доказано регистрирани на Земята.

Матю Ламар - рейнджър: "Официалният рекорд е 56,6 градуса по Целзий от 1913-а. Има известни противоречия, но все още е признат за най-високата температура, измерена достоверно на Земята. Тук, в Долината на смъртта обаче, не сме стигали до 54,4 градуса за повече от 100 години. Достигнахме ги през 2020 - 2021 г., а вероятно и през този уикенд."

Туристи от цял свят са в Долината на смъртта, за да станат свидетели на нови температурни рекорди.

Патрик Ойен - турист от Белгия: "Никога не съм преживявал такава жега. Наистина e много горещо. Можеш да останеш навън 10 - 15 минути, след това трябва да се разхладиш в колата. Но дори климатика в нея се задъхва."

ООН отчита, че през първата седмица на юли средната глобална температура на планетата е била 17,23 градуса по Целзий, което е рекорд от началото на измерванията. Според учени, температурите се покачват заради промените в климата и природни феномени като Ел Ниньо, който се появява на всеки три до седем години.

Ерик Сегела - турист от Франция: "Според мен, американците не мислят, че климатът се променя. Във Франция говорим за това всеки ден. Голям проблем е за нас. Като гледам американския начин на живот, понякога си мисля, че американците не желаят да се променят."

Локални рекорди се очакват и в долината Сан Хоакин, пустинята Мохаве и пустинните райони Грейт Бейсин. Около 700 души годишно умират в Съединените щати заради високи температури, отчитат здравните власти. Светът вече се е затоплил с 1,1 градуса спрямо началото на индустриалната епоха. Стойностите ще продължат да растат, ако държавите не предприемат намаляване на вредните емисии, отбелязва Би Би Си.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем медала за България от Световната чалъндж купа по художествена гимнастика в Клуж-Напока
Седем медала за България от Световната чалъндж купа по художествена гимнастика в Клуж-Напока
Втори мост Русе - Гюргево: Какви са възможностите за финансиране на проекта?
Втори мост Русе - Гюргево: Какви са възможностите за финансиране на проекта?