НОВИНИ

НСИ: Семействата у нас намаляват - за 10 години с 12 на сто

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:55, 16.07.2023
Чете се за: 04:20 мин.
Общество
Слушай новината

Семействата у нас намаляват - за едно десетилетие с 12%. Причината - емиграция, предпочитаното вече съжителство без брак, и преди всичко - общото намаление на населението след 1985 година. Данните на Националната статистика показват, че у нас има над един милион и 860 000 семейства. Голямата част от тях, очаквано, живеят в градовете. Въпреки, че от последните няколко години се наблюдава и миграция към селата.

Сливен и Ямбол са градовете у нас с най-много семейства, които имат повече от две деца. Срещаме се с Милена и Димитър, семейството им е петчленно. Те живеят в Ямбол и разказват, че голяма част от хората около тях са семейства с по три деца.

- Ямбол е един чудесен град за отглеждане на деца. Малък, спокоен, всичко е пешеходно и не шофираме с часове, за да стигнем от една до друга точка.

- Виждам хора, които пристигат от София с едно, две или три деца, които не успяват да се справят и в Ямбол намират идеалната среда.

Според експертите в НСИ в страната ни повечето семейства са с едно дете. Обикновено различия в броя на децата има между отделните области.

"С най-висок дял с едно или две деца са София, Пловдив и Варна. Там вече са други нагласите на хората и децата се отглеждат по различен начин. Повече се държи на качеството, а не на количеството. Области в които имаме висока раждаемост са Сливен, Монтана и Ловеч, като цяло там има по-висок дял на семействата с три, четири и повече деца. Това се дължи основно на по-високата раждаемост в тези области", каза Магдалена Костова - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

снимки: БГНЕС/Архив

Данните от последното преброяването показват, че близо 30% от семействата живеят в селата. Част от тази статистика са и младите хора, които избират село Звездица. То е само на 10 минути от Варна и през последните години става все по-предпочитано пред големият град.

Ивайло Иванов: "Има детска градина, което за нас също беше важно, защото тогава тя тъкмо беше родена. И по тоя начин се запознахме с много други млади хора, семейства, с които в момента поддържаме контакт. Върнахме си по-социалното, в града всичко е забързано, ангажименти, така бих казал според мен, че хората, младите хора нямат толкова време, докато на село така остава време и да се виждаме един с друг."

Вече трета година в селото живее и Ивайло Тодоров. Той се мести със семейството си в разгара на пандемията:

"Със съпругата ми работим в града, като абсолютно всяка сутрин пътуваме до Варна, но това не е проблем за нас, тъй като пак казвам е 10 минути. Разполагаме и с много добър градски транспорт, който е за 15 минути до центъра на града, така че абсолютно никакъв проблем не е да живеят млади семейства с деца в близост до големия град."

С най-голям относителен дял на семействата от един родител с деца е област София, а най-малък в Смолян.

По темата работиха: Тереза Кънчева, Силвия Русенова, Румяна Стефанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Код червено: В Сардиния и Сицилия очакват най-високите регистрирани температури в Европа
Код червено: В Сардиния и Сицилия очакват най-високите регистрирани температури в Европа
Александра Тоткова завърши на 23-о място на Световната купа по спортно катерене във Франция
Александра Тоткова завърши на 23-о място на Световната купа по спортно катерене във Франция