НОВИНИ

Бъдещето на зърнената сделка - споразумението между Украйна и Русия изтича утре

Битката за Бахмут продължава

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:47, 16.07.2023
Чете се за: 04:32 мин.
Европа
Слушай новината

За атаки в Харковска и Запорожка област съобщава Киев. Москва - за нападения с дронове на Кримския полуостров. Русия разполага с достатъчно касетъчни боеприпаси и ако се наложи, ще ги използва - заяви руският президент Владимир Путин. Последният кораб част от т. нар. зърнена сделка за износ на украинска продукция през Черно море, тръгна днес от Одеса. Споразумението между Украйна и Русия, постигнато с посредничеството на Турция и ООН, и удължавано няколко пъти, изтича утре.

По информация на местните власти град Харков вероятно е атакуван с ракети С-300. Няма данни за пострадали. Трима ранени и материални щети са нанесени в Запорожка област след руски обстрел. Според последните данни на украинското разузнаване, битката за Бахмут продължава - руснаците укрепват позициите си и в града пристигат елитни части.

Руските системи за ПВО и Черноморският флот са отблъснали атака с украински дронове в Севастопол на Кримския полуостров, твърди Москва. Няма данни за пострадали. Украинците не изключиха възможността нападението да е "провокация". Украинското контранастъпление не дава резултати, каза руският президент Владимир Путин. Той добави, че Русия разполага с касетъчни боеприпаси и че при необходимост ще ги използва:

"Искам да отбележа, че Руската федерация разполага с достатъчно запаси от различни видове касетъчни боеприпаси. Различни видове. Не сме го правили досега, не сме ги използвали. Не е било необходимо, независимо, че в определен период имаше известен недостиг на боеприпаси. Но, разбира се, ако се използват срещу нас, си оставяме правото на огледални действия."

От пристанището в Одеса тръгна последният кораб, който пътува по силата на т.нар. зърнена сделка. Споразумение за износ на украинско зърно през Черно море, постигнато миналата година, с посредничеството на Турция и ООН. Документът изтича утре и не е ясно дали ще бъде удължен. Москва заплашва да прекрати участието си в споразумението, с твърдението, че останалите страни по договора не изпълняват заложеното в него.

В края на миналата седмица президентът Путин, каза, че нито едно искане на Москва не е изпълнено. Освен за облекчен износ на храни и торове, Русия настоява за възстановяването на връзката на руската банка Росселхозбанк към глобалната SWIFT система, от която беше изключена заради нахлуването в Украйна. ЕС обмисля да облекчи износа на руско зърно и торове, като разреши свързване на дъщерно дружество на банката със SWIFT системата, но решение все още няма.

снимки: БТА/Архив

В Киев поясниха, че още в края на юни Русия е спряла да регистрира кораби, които да изнасят украинско зърно, и така на практика е прекратила сделката. Готвим се за всички възможни сценарии, коментират от украинската столица. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш чака отговор на писмо до Кремъл с предложение за удължаване на сделката. А според турския президент Реджеп Ердоган, преговорите за удължаване на сделката продължават:

"Знаете, подготвяме посещението на господин Путин през август, имаме и съгласие, че Черноморският зърнен коридор трябва да бъде удължен. Г-н Гутериш от ООН също е изпратил писмо на Путин. Надявам се, че след това и след съвместните ни усилия, зърнената сделка ще бъде удължена."

Според експерти, прекратяването на износа на украинско зърно през Черно море ще застраши продоволствената сигурност в глобален мащаб.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус се разбра с Челси за Лукаку
Ювентус се разбра с Челси за Лукаку
Емануел Луканов: Напълно резонно е да вземем точки срещу Славия
Емануел Луканов: Напълно резонно е да вземем точки срещу Славия