НОВИНИ

Опасно силен южен вятър и днес

опасно силен южен вятър
bnt avatar logo
от БНТ
05:55, 19.01.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Температурите ще останат необичайно високи за сезона. В по-голямата част от страната, с изключение на крайните северозападни райони, минималните ще бъдат между 7° и 14°, а максималните - между 16° и 23°.

Ще се задържи много ветровито, по северните склонове на планините с особено силен и поривист южен вятър - фьон. Облачността ще е променлива, по-значителна в планините и на места там, главно по южните им склонове, ще превалява. Вечерта над западните части от страната ще се заоблачи и ще завали дъжд, в крайните северозападни райони – интензивен.

По Черноморието облачността ще е променлива, без валежи. Ще бъде ветровито със силен и бурен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 15° и 20°. Температурата на морската вода е 9 - 10°. Вълнението на морето ще е 3 - 4 бала.

В планините ще е много ветровито. Ще духа силен и бурен, по откритите части и ураганен вятър от юг-югозапад. Облачността ще е променлива, често значителна и главно по южните части ще има краткотрайни валежи от дъжд, над 2000 метра - от сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 10°, на 2000 метра - около 2°.

В петък валежите ще обхванат цялата страна, на повече места и повече по количество ще бъдат в Западна и Южна България, като в отделни райони в Рило-Родопската област ще надхвърлят 30 литра на кв.м. Възможни са и гръмотевици.

В западната половина от страната вятърът ще отслабне, ще се ориентира от северозапад и с него ще проникне по-студен въздух. С понижението на температурите, привечер в Западния Предбалкан и високите котловинни полета, дъждът ще преминава в сняг, но бързо ще спре.

В Източна България ще продължи да духа умерен и силен южен вятър и там максималните температури ще останат над 15°, а валежите ще са предимно слаби и на отделни места, но през нощта срещу събота, с обръщане на вятъра от запад-северозапад, и там температурите ще се понижат.

След временно разкъсване и намаление, още сутринта в събота облачността от югозапад отново бързо ще се увеличи и през почивните дни ще бъде предимно облачно. В Източна България ще бъде с валежи от дъжд, а в Западна - и от дъжд, и от сняг, предимно слаби. В неделя вятърът ще отслабне и временно ще стихне. Минималните температури ще са в широки граници - от минус 2° в отделни райони в Западна България до около 10° на изток.

В понеделник ще духа слаб до умерен изток-североизточен вятър. Ще бъде предимно облачно, главно в югозападната половина от страната с валежи от дъжд, в планините, над 1200 - 1500 метра, от сняг.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неучебен ден във Враца заради опасния вятър
Неучебен ден във Враца заради опасния вятър
Атлетико Мадрид мина през Леванте за четвъртфинал в Купата на Краля
Атлетико Мадрид мина през Леванте за четвъртфинал в Купата на Краля