НОВИНИ

Опасно време в Европа: Човек загина при наводненията в Австрия, продължават пожарите в Италия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:31, 07.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Един човек е загинал след наводненията в австрийската провинция Каринтия. С пожари се борят в Италия и Португалия, а Кипър вече получава помощ в борбата с пламъците по линия на Европейския механизъм за гражданска защита.

АВСТРИЯ

В Каринтия река е излязла от коритото си, 53-годишен мъж се е удавил в придошлите води. През почивните дни поройни дъждове причиниха сериозни материални щети не само в Каринтия, но и в провинция Щирия. Наводнени са стотици жилищни постройки, разрушена е инфраструктура.

ИТАЛИЯ

Продължават пожарите на италианския остров Сардиния. Според местни медии, около 600 души са евакуирани от съображения за сигурност. Стотици огнеборци се опитват да овладеят стихията в района на Каляри. Гаси се и от въздуха.

ПОРТУГАЛИЯ

Горски пожари бушуват и в Португалия. Към момента обаче ситуацията е под контрол. Част от населението в централните области обаче недоволства. Според хората, помощта е закъсняла.

Антонио Куня: "Помощта много се забави. Нямаше пожарникари. Имаше хеликоптери и самолети. Без тях щяхме да сме умрели. Всички! Погледнете - всичко е пепел."

Подрязването на дървета и храсти е от ключово значение за превенция на пожарите, но то не се извършва редовно, казва местните. Според тях, това - заедно с климатичните промени, е основната причина за умирането на огъня.

ИСПАНИЯ

Испанските служби за пожарна безопасност овладяха огъня близо до Кадис - популярна туристическа дестинация. Няма жертви, но само за последните 3 дни, в следствие на горски пожари са изпепелени над 1 000 хектара.

ТУРЦИЯ

А в Ерзурум, Турция, служител в хранителен магазин беше отнесен от силен порив на вятъра, докато се опитвал да свали чадър. След полет от около 3 метра, мъжът се е приземил успешно, разминал се е само с леки охлузвания и уплаха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-слаба реколта от грозде очакват в Сандански и Мелник
По-слаба реколта от грозде очакват в Сандански и Мелник
След срещата в Джеда - продължават разговорите за мир в Украйна
След срещата в Джеда - продължават разговорите за мир в Украйна