НОВИНИ

След срещата в Джеда - продължават разговорите за мир в Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:23, 07.08.2023
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Без конкретни действия, но с уговорка разговорите за постигане на мир да продължат - така завърши срещата в Джеда, посветена на войната в Украйна.

Участниците - представители на над 40 държави, се съгласиха, че международните консултации и обмяната на мнения, които целят трайно и мирно разрешаване на конфликта, са от ключово значение.

Според анализатори, най-важно е било участието на Китай в срещата. Решението на Пекин да се присъедини към международните преговори в Саудитска Арабия е сигнал за възможна промяна в подхода на Китай, но не и обратен завой по отношение на подкрепата му за Москва.

До момента Пекин не е осъдил руското нахлуване в Украйна и китайски представители не присъстваха на първата среща за мир в Дания. Акцент в среднощното обръщение на президента Володимир Зеленски беше успешното представяне на зенитно-ракетните комплекси, предоставени на Киев от западните партньори срещу руските въздушни атаки.

"Само през изминалата седмица руските терористи използваха срещу нас 65 различни видове ракети, 178 бойни дрона, включително 87 Шахиди. Успяхме да свалим значителна част от тях. Ще направим всичко възможно, за да бъде украинската въздушна защита още по-силна. Разбира се, ще продължим и вътрешното прочистване на нашата страна от онези, които, за съжаление, отслабват Украйна с неправомерните си действия", заяви украинският президент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно време в Европа: Човек загина при наводненията в Австрия, продължават пожарите в Италия
Опасно време в Европа: Човек загина при наводненията в Австрия, продължават пожарите в Италия
Изслушват здравния министър в ресорната комисия след случая с момичето от Стара Загора
Изслушват здравния министър в ресорната комисия след случая с момичето от Стара Загора