НОВИНИ

Депутатите ще заседават извънредно заради промените в Наказателния кодекс

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
07:12, 07.08.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

На извънредно заседание от 10.00 ч. днес депутатите ще разгледат законови промени за по-тежки наказания при домашно насилие.

Поправките бяха приети от правната комисия в четвъртък. Те бяха внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС след бруталната агресия срещу 18-годишно момиче в Стара Загора и последвалата огромна вълна от съпричастност и протести в цялата страна.

С промени в Наказателния кодекс се предлага завишаване на санкциите за причиняване на средна и лека телесна повреда. До 8 години затвор грозят всеки, който причини средна телесна повреда на друг човек. Наказанието за лека телесна повреда се предлага да бъде до 2 години затвор, а глобата - от 500 до 1000 лева.

Изслушват здравния министър в ресорната комисия заради случая с момичето от Стара Загора

От "Възраждане" предложиха минималното наказание за средна телесна повреда да е от 3 месеца затвор и поискаха запазването на пробацията. Предложенията им бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС. Омбудсманът поиска изтезанията също да се инкриминират, но текстовете не бяха включени.

Депутатите се разминаха във формулировката в закона срещу домашното насилие - да бъдат добавени и "интимни отношения", защото досега са наказвани за насилие само върху роднина, съпруг, съпруга или в семейно съжителство.

Преди извънредното заседание на парламента граждани отново ще се съберат на протест пред Народното събрание, за да покажат, че ще следят за прилагането на промените.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата ще иска постоянен арест за Динко от Ямбол заради скандалния клип
Прокуратурата ще иска постоянен арест за Динко от Ямбол заради скандалния клип
Предимно слънчево и по-хладно време
Предимно слънчево и по-хладно време