НОВИНИ

Операта в Стара Загора изнася представления на брега на язовир Копринка

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
12:46, 05.09.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

На опера в долината на Тракийските царе. Това вече съвсем не е утопична мечта, а реална възможност. Държавната опера в Стара Загора изгради най-новата си открита лятна сцена на брега на язовир Копринка, в сърцето на някогашното царство на Севт ІІІ. В три поредни вечери публиката може да избере едно от трите представления - "Турандот", проектът "Sting the Opera" и танцовата драма "Нестинарка".

Безкрайно водно огледало, сцена, озарена от последните лъчи на залязващото слънце, и финални оперни акорди под светлината на звездите – това е очарованието, което поднасят на публиката спектаклите на язовир Копринка. Чудесната идея се ражда от добро партньорство между желанието на кмета на Казанлък Галина Стоянова и въображението на режисьора Огнян Драганов.

"Твърде много чака язовир Копринка, твърде много чака древният град Севтополис, за да го преоткрием с такъв хубав културен продукт, какъвто прави Старозагорската опера. В интерес на истината, помолих г-н Драганов да направи откритата сцена на язовир Копринка във връзка с празниците на тракийските царе и тази година да пренесем сцената от нашия парк Тюбето, където е оригиналът на Тракийската гробница, традиционно наша сцена, да дойде все по-близо тук до древния град Севтополис", разказа кметът на общината Галина Стоянова.

Идеята е прекрасна, но четири месеца са немислим срок за нейната реализация. И все пак сцената на язовир Копринка е издигната, а местата за публиката са осигурени.

"Оказа се, че това пространство е много интересно и първоначално лекият песимизъм, който ни беше обзел за една неясна територия, в която тепърва трябва да се нанесем, говоря всичките звена в новия акустична среда, се оказа изключително приятно и много заредено с енергия място, тъй като фонът, който се намира зад нас на язовира, създава една неповторима атмосфера. Разбира се, всяко предизвикателство в една такава ситуация е да добием пак един звук, който да бъде достатъчно добър за публиката", обясни главният диригент на операта Ивайло Кринчев.

Величието на природата сякаш естествено се вплете в гениалната партитура на Пучини и когато принц Калаф запя своята прочута ария "Nesun dorma", публиката нямаше как да не вдигне поглед към звездите, които тази нощ наистина трепкаха над водата, изпълнени с любов и надежда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организират лотария за ваксинирани в австрийска провинция
Организират лотария за ваксинирани в австрийска провинция
Лазар Пенев донесе на България първо злато от Европейското по гребане за младежи
Лазар Пенев донесе на България първо злато от Европейското по гребане за младежи