НОВИНИ

Роялът на Милчо Левиев ще продължи да свири в Стария Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 05.09.2021
Чете се за: 02:12 мин.
Още
Слушай новината

Роялът на Милчо Левиев се завърна в Пловдив – родния град на легендарния музикант. Инструментът, на който Левиев твори над 10 години, ще продължи да звучи на концерти във възрожденска къща в Стария град, където вече има и камерна зала, посветена на маестрото. Изпълнения на "Владигерови квартет" дадоха начало на новия живот на гранд пианото.

Преди 12 години роялът отпътува от Пловдив за Солун, където Милчо Левиев живееше заедно със съпругата си Вики Алмазиду. Сега самата тя инициира завръщането на инструмента и разполагането му сред още десетки реликви от живота и творчеството на световния джазмен.

"Беше трогателно, като влезе този роял преди 12 години, и сега, разбира се, като излезе от дома ми. Но аз се опитвам да убедя себе си, че това са неща, които не ми принадлежат", сподели съпругата му.

Сред другите предмети, разположени в постоянна експозиция, са наградата "Грами" за албум на Ал Жеро, в който Левиев участва като аранжор и пианист, номинацията за "Грами" на негов аранжимент за Манхатън трансфър, електрическото му пиано от легендарна за джаза марка, подарена лично от основателя на бранда, десетки албуми, отличия, фотографии, дори любимият му костюм.

"Ние не искаме това да се именува музей, а по-скоро една гореща културна точка, в която ще се случват интересни проекти", обясни председателят на Сдружение за култура и образование "Милчо Левиев“ Петър Салчев.

Новото културно пространство, наречено CULTURE HOT SPOT MILCHO LEVIEV, е в къщата на Иван Черноземски в Стария град, възстановена и обгрижвана от сдружение "Бизнесът за Пловдив“. Тук ще се провеждат камерни концерти и други артистични изяви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Операта в Стара Загора изнася представления на брега на язовир Копринка
Операта в Стара Загора изнася представления на брега на язовир Копринка
Асен Василев: Ще видя дали има съмишленици, с които можем да направим нещо за България
Асен Василев: Ще видя дали има съмишленици, с които можем да направим нещо за България