НОВИНИ

Пловдивски земеделци блокираха пътя Пловдив - Карлово заради унищожената реколта

bnt avatar logo
от БНТ
12:09, 05.09.2021
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Блокада и протест на главния път Пловдив - Карлово. В този час земеделски производители от няколко пловдивски села затварят движението заради пострадалата си от градушка продукция. Припомняме, че преди дни заради кацане на военен транспортен самолет на Летище Пловдив имаше забрана да се използват противоградови ракети, и реколтата в 15 пловдивски села беше унищожена.

Представители на три общини в момента са блокирали главния път. Това са общините Калояново, Раковски и Марица. Те искат яснота, защото хората са притеснени как и ще бъдат ли подпомогнати изобщо.

На 30 август да се запознае със ситуацията на място дойде министърът на земеделието Христо Бозуков и каза, че подпомагане ще има, като това ще стане до края на годината. Протестиращите обаче твърдят, че се чуват гласове, че няма да бъдат подпомогнати хора, чиято продукция е унищожена, но не на 100%.

Проф. Христо Бозуков: Ще намерим пари за компенсиране на щетите от градушката в Пловдивско

Преди малко част от продукцията, която беше наранена и всъщност вече не става за продажба, беше изсипана в отбивката. В момента е блокиран пътят за Карлово, пътят за Хисаря, за останалите села от община Калояново и другите населени места. Хората заявиха, че ще останат поне час тук.

Междувременно тази сутрин от Министерството на земеделието разпространиха информация, в която се казва, че площи, унищожени под 100%, ще бъдат подпомогнати по две схеми: за подпомагане по обвързана подкрепа и по де минимис, като унищожените на 100% ще могат да участват в схема за подпомагане по обвързана подкрепа. Обезщетения се очакват за едните до края на годината, а за другата група - в първия месец на следващата година. Междувременно са заделени 15 млн. в актуализацията на бюджета за обезпечаване на тези подпомагания.

Въпреки информацията, разпространена от земеделското министерство, хората казват, че остават тук и са готови на протести и изсипване на продукция пред Народното събрание в София.

Какви са исканията и притесненията на протестиращите - вижте във видеото.

Репортер: Галена Паскова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любомир Каримански: Актуализацията на бюджета може да бъде приета до 14 септември
Любомир Каримански: Актуализацията на бюджета може да бъде приета до 14 септември
Емил Нейков ще гребе във финала на 2000 метра на Европейското за младежи
Емил Нейков ще гребе във финала на 2000 метра на Европейското за младежи