НОВИНИ

Осъдиха двама руснаци и един украинец за свалянето на малазийския "Боинг" над Донбас през 2014 г.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:54, 17.11.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас

Нидерландски съд призна за виновни двама руски граждани и един украинец за свалянето на боинга на Малайзийските авиолинии, извършвал полет МН17 над Донбас през 2014 г. Окръжния съд на Хага смята за убедителни доказателствата, че самолетът е свален с руска ракета Бук, изстреляна край селището Первомайское в самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР).

При разбиването на самолета на 17 юли 2014 г. загинаха всичките 298 души на борда. Съдът приема, че по това време Русия е упражнявала пълен контрол над ставащото в ДНР. Тя е осигурявала подготовка на военни, доставка на оръжия, координирала е акциите на сепаратистите и сама е водила бойни действия в Източна Украйна.

Обвиняемите по делото са четирима - трима руски граждани, бивши офицери от разузнаването и украинец, бивш командир от ДНР. Признатите за виновни получиха доживотни присъди и трябва да заплатят 16 млн. евро на близките на загиналите. Това са:

  • Игор Гиркин - гражданин на Русия, бивш офицер от ФСС, през 2014 г. е бил министър на отбраната на ДНР;
  • Сергей Дубински - гражданин на Русия, бивш офицер от ГРУ;
  • Леонид Харченко - гражданин на Украйна, през 2014 г. командир от ДНР;

Според съда тримата са изиграли значителна роля за доставянето на ракетната система Бук. Потвърждават се изводите на следствието, че те не са участвали лично в изстрелването на ракетата, която е свалила боинга, но е преценено, че съвместните им действия са довели до гибелта на хората на борда.

Обвиняемият руснак Олег Пулатов, която през 2014 г. е бил офицер от резерва на ВДВ, е оправдан. Само той е представляван от адвокати, останалите трима са съдени задочно. Смята се, че те са в Русия и не се очаква да бъдат екстрадирани.

Русия отрича отговорност за свалянето на малайзийския самолет, а през 2014 г. отричаше да има присъствие в Източна Украйна. Днес от външното министерство в Москва посочиха, че ще проучат съдебното решение.

При свалянето на самолета, летящ от Амстердам за Куала Лумпур, загинаха граждани на десет страни. Над половината от тях бяха нидерландци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белодробната болница във Варна остава без ток заради дългове
Белодробната болница във Варна остава без ток заради дългове
Филип Филипов: Саша Илич спокойно може да играе в ЦСКА през пролетта
Филип Филипов: Саша Илич спокойно може да играе в ЦСКА през пролетта