НОВИНИ

Осъдиха мнима гадателка на година и половина затвор

65-годишна жена измамила 45 души от цялата страна

осъдиха мнима гадателка година половина затвор
bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 01.11.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Районният съд във Варна осъди за измама 65-годишна жена, предлагала услуги като разваляне на магии и разрешаване на здравословни, лични и семейни проблеми.

Пострадалите са 45-ма, общата сума на причинената им имотна вреда е за над 15 000 лева. Престъплението е извършвано от юли 2014 г. до 13 април 2018 година.

Според обвинителния акт подсъдимата публикувала обяви във вестници и популярни издания, разпространявани в цялата страна, като се представяла с името Ходжа Сафие. Жената предлагала за контакт два телефонни номера. Желаещите да ползват услугите й се свързвали с нея no телефона, съобщавали какви са проблемите им, a гадателката ги уверявала, че ще им помогне с четене на молитви, с извършване на тайнствени ритуали или чрез изпращане на амулети.

Подсъдимата понякога искала от потърпевшите да й изпращат различни предмети, включително хранителни продукти, нo винаги държала да получи заплащане за услугите сu в пари.

Подсъдимата е признала вината си и наказателното дело е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие. Наложената ѝ присъда е 1 година и 6 месеца затвор.

Съдът уважи предявен по делото граждански иск на една от пострадалите и осъди подсъдимата да й заплати обезщетение за имуществените вреди плюс лихвата. Тя ще трябва да поеме държавните такси и направените по делото разноски за близо 2500 лева.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в 15-дневен срок.

Автор: Надежда Сутрева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов: Уверени сме, че Илиан Илиев е най-добрият избор
Георги Иванов: Уверени сме, че Илиан Илиев е най-добрият избор
Пьотр Нестеров продължава с успешната си игра на турнирите в Кувейт
Пьотр Нестеров продължава с успешната си игра на турнирите в Кувейт