НОВИНИ

Още 25 български граждани са заявили готовност да се евакуират от Ливан

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:12, 02.10.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

След двата евакуационни полета, които бяха осъществени в рамките на по-малко от 48 часа, в Бейрут и в Ливан имаме около 25 български граждани и членове на техните семейства, които са заявили готовност да се евакуират. Това съобщи зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на брифинг в Министерския съвет.

За тяхната евакуация се търсят и разглеждат различни варианти, включително с държави-партньори и съюзници, посочи Шекерлетова. Тя увери, че външно министерство следи непрекъснато развитието на ситуацията в Близкия Изток. След последните събития нашите посолства в региона, включително в Бейрут, Тел Авив и Техеран продължават да работят с пълна функционалност, информира зам.-министърът. Ние сме в непрекъсната връзка с тях, допълни тя.

"Нямаме информация за пострадали български граждани или за такива, които се намират в безизходно положение", съобщи Елена Шекерлетова.

Тя подчерта, че в партньорство в компетентните служби и институции в България, външно министерство непрекъснато следи ситуацията и ще вземе съответни решения по отношение на сигурността на българските граждани и на персонала на българските посолства и представителства в региона на Близкия изток.

"Всичките ни посолства в региона поддържат връзка с българските граждани на тяхна територия, имат информация за техния брой, нагласи, имат отработени комуникационни канали, така че в случай на необходимост ние ще можем да реагираме експедитивно", увери зам.-министърът.

"По отношение на цялостно влошената ситуация със сигурността в региона, взимаме мерки за осигуряване на безопасността на работа на нашите колеги там, както и повишаваме бдителността и мерките за сигурност и на останалите ни посолства и консулства по света предвид цялостно повишения риск на средата за сигурност", добави Шекерлетова.

Помолена да изясни каква е българската позиция за случващото се в Близкия изток и относно сухопътната операция на Израел в Ливан, както и за ударите, нанесени от Иран в Израел Шекерлетова каза:

"България остро осъди последните въздушни удари на Иран срещу Израел, ние сме силно обезпокоени от влошаването на ситуацията в региона, призоваваме към деескалация всички страни и подкрепяме усилията, които полагат и Франция и САЩ за деескалация в региона."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец ще търси първи точки при визитата си на Виктория Пилзен
Лудогорец ще търси първи точки при визитата си на Виктория Пилзен
Нямаме данни за застрашеност от терористична атака, каза вътрешният министър
Нямаме данни за застрашеност от терористична атака, каза вътрешният министър