НОВИНИ

Още един задържан от ДАНС в Пловдив, разследват разгласяване на държавна тайна

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
17:21, 08.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Двама мъже, единият от които - председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски, са задържани след операция на ДАНС и окръжната прокуратура в Пловдив. По информация на заместник-окръжния прокурор Галин Гавраилов разследването се води за разгласяване на информация, която представлява държавна тайна.

За случая съобщи още преди обед депутатът и секретар на парламентарната група на "БСП за България" Иван Петков. Той разказа, че в дома на Дьовленски е имало обиск рано сутринта, по-късно разследващите са претърсвали и кабинет в централата на БСП в Пловдив.

Освен председателя на движение "Русофили", който работи като младши експерт в община Родопи, другото лице също е бивш служител на същата администрация. Според кмета на община Родопи Павел Михайлов, вторият арестуван е работил за кратко в общината като електроинженер и не е имал достъп до класифицирана информация.

"Разследването се води по член 357, ал. 1, свързано е с това, че е разгласена информация, която представлява държавна тайна. Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода. Имало е моменти, в които двамата са имали професионална връзка, но в момента няма установена връзка", коментира Галин Гавраилов – зам. окръжен прокурор на Пловдив.

Предстои утре наблюдаващият прокурор по делото да прецени дали да бъдат повдигнати обвинения на двамата задържани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ решава на 16 юли дали да освободи Андрей Гюров
БНБ решава на 16 юли дали да освободи Андрей Гюров
Талант на ЦСКА се бори с рак, от клуба му оказват пълна подкрепа
Талант на ЦСКА се бори с рак, от клуба му оказват пълна подкрепа