НОВИНИ

Османи: Има добра основа за ползотворни дискусии със София

османи добра основа ползотворни дискусии софия
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:24, 05.06.2022
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

"Мисля, че нашата страна успя да обясни нашите аргументи, но ние също внимателно изслушахме техните аргументи. Има добра основа в по-нататъшните дискусии, за да оформим тези идеи в някои конкретни решения, които след това ще се опитаме да сложим в пакет, който означава платформа за преодоляване на различията". Това заяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи след втория ден преговори с българската му колежка Теодора Генчовска, която пред уикенда бе на работно посещение в Скопие.

"И двете страни са насърчени да продължат напред, но все още имаме работа, а времето е малко. Важно е както времето, така и качеството на решенията, качеството не трябва да бъде жертва на време, то трябва да гарантира устойчивостта на отношенията, за които се интересуваме сериозно и ще направим всичко възможно”, изтъкна още Османи.

Решението, което ще бъде постигнато, трябва да бъде приемливо и за двете страни, заявява Османи. Според него в разговорите с Генчовска е имало достатъчно конструктивна атмосфера, за да се направи опит за неутрализиране на предразсъдъците и стереотипите и за разбиране на позициите на другия.

Инцидентът с подпалването на българския културен център в Битоля не е повлиял на движението на динамиката и атмосферата на разговорите с Теодора Генчовска, подчерта Османи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на баскетболния Реал (Мадрид) е получил инфаркт
Треньорът на баскетболния Реал (Мадрид) е получил инфаркт
Французойки грабнаха титлата на двойки при дамите на Ролан Гарос
Французойки грабнаха титлата на двойки при дамите на Ролан Гарос