НОВИНИ

Османи: Македонският език ще бъде в преговорната рамка и ще стане официален в ЕС

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:43, 02.07.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
буяр османи френско предложение външно министерство рсм
Слушай новината

Въпросът с македонския език е решен и всички лъжи, свързани с него, трябва да бъдат „демонтирани“. Това каза на пресконференция в Скопие министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

В рамката, която трябва да бъде подписана с Европейския съюз, ще бъде посочено, че Северна Македония ще преведе законодателството на македонски език.

България ще изрази своята позиция в изявление, което ще влезе в протокола. То е изготвено в рамките на португалското предложение.

"Убедихме 26 страни-членки да приемат нашата версия с разрешението на България", каза Османи.

Позицията на България е в съответствие с предложението на Португалия, а именно, че македонският език не е съществувал до 1945 г. и че той е български диалект.

"Ирационално и вредно е да се твърди, че ще има смяна на идентичността, побългаряване... Напротив, оспорваният от някои в ЕС езиков въпрос е затворен веднъж завинаги", допълни Османи.

Лъжа е, че двустранните исторически въпроси са заложени в рамката. Конституцията на страната ще бъде отворена и в нея ще залегнат правата на черногорските, хърватските и българските малцинства, допълни министърът.

За понеделник е насрочена онлайн среща с българския външен министър Теодора Генчовска относно двустранния протокол, но той не е свързан с рамката и ще бъде подписан, когато правителството на РСМ одобри целия пакет.

"Протоколът съдържа условието за конституционни промени, но искахме гаранции, че това ще стане след началото на преговорите", уточни Османи.

"Хипотетично, ако правителството ми даде зелена светлина в понеделник, във вторник мога да се разбера с българите и ЕС да подпишем протокол - или в Скопие, или в София, а след това веднага в Брюксел да приемат рамката. После можем да организираме междуправителствена конференция и да започваме преговори, каза Османи.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медиите в Сърбия: Младен Кръстаич е новият селекционер на България
Медиите в Сърбия: Младен Кръстаич е новият селекционер на България
Федерико Бернардески може да подсили Атлетико Мадрид
Федерико Бернардески може да подсили Атлетико Мадрид