НОВИНИ

Оспорвани резултати в битките за Сената и Камарата на представителите в САЩ

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:39, 04.11.2020
Чете се за: 01:16 мин.
По света
оспорвани резултати битките сената камарата представителите сащ
Снимка: БГНЕС

Докато всички погледи са вперени в битката за Белия дом, на изборите в САЩ текат и други, не по-малко оспорвани и още по-сложни надпревари. Освен гласуване за представители на местните власти, като съдии и шерифи, днес се обновяват една трета от американския Сенат и цялата Камара на представителите на Конгреса.

Както винаги, двете основни партии се стремят да променят сегашното статукво. Републиканците се надяват да извоюват мнозинство в долната камара, докато демократите се стремят към мнозинство в Сената.

За републиканците особено критична е битката за Сената, където те имат надмощие от 2014 г. насам, но само с 53 срещу 47 места за демократите. При непопулярен за мнозина президент от тяхната партия, в обстановка на пандемия, която създава множество други проблеми, не би било чудно, ако ситуацията в горната камара на американския Kонгрес се обърне. Първата победа на демократите в опита да овладеят Сената беше в Колорадо, но тя беше последвана от загуба в Алабама, където ветеранът републиканец Линдзи Греъм защити с апломб своето място в Сената. В късния следобед българско време на 4 ноември кандидати на републиканците вече бяха отбелязали победи срещу опоненти демократи в Южна Каролина, Айова и Монтана и водеха в Северна Каролина. Временният резултат беше 45:45 места. Крайният се забави от преброяването на рекордния брой бюлетини в предварителното гласуване в редица щати.

Лидерът на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви решимост за запазването на мнозинството от 232 срещу 197 конгресмени до следващите избори след две години. Партията очакваше и да увеличи контрола с около 15 места, но загуби в някои щати изпариха тези надежди. Но резултатите в късния следобед българско време на 4 ноември показваха, че има шанс за запазване на сегашното статукво в долната камара на Конгреса. На теория това би могло да даде предимство на партията и в битката за Белия дом. Наред с другите си правомощия, Камарата на представителите избира президента в случай, че никой кандидат не получи мнозинство на изборите.

Изборите за двете камари на американския Конгрес са не по-малко важни от тези за Белия дом. В демокрация като САЩ, където се спазва принципът за взаимен контрол между властите, от разположението на силите в органите на законодателната власт зависи дали президентът ще прокарва лесно своята политика или ще води битки с мнозинството от другата партия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора глоба за пловдивското заведение заради рождения ден на общински съветник
Втора глоба за пловдивското заведение заради рождения ден на общински съветник
Милена Драгийска е "Мениджър на годината" 2020
Милена Драгийска е "Мениджър на годината" 2020