НОВИНИ

Остава сложна обстановката с пожара в Струмяни

Очаква се да пристигнат самолети от Швеция, които да помогнат с гасенето

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Владислава Миланова
06:09, 01.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът в община Струмяни продължава да бушува, като на моменти огънят под село Цапарево преминава от низов във върхов. Засега няма опасност за къщите в селото, както и за тези в село Кърпелево, чиито жители бяха евакуирани. Имуществото на хората от тези населени места се охранява от служители на МВР.

От рано тази сутрин 18 военнослужещи с 4 единици техника от 78-и батальон за осигуряване - София, от състава на Сухопътните войски участват в погасяването на големия горски пожар край село Кърпелево, община Струмяни.

Два хеликоптера Ми-17 и "Кугър" с екипажи от 24-та авиационна база – Крумово излетяха за участие в гасене на пожара в Община Струмяни.

Двата самолета, които гасиха пламъците от въздуха вчера, заминаха обратно за Франция. Днес в гасенето ще се включват два хеликоптера от авиобазата в Крумово. Очаква се по европейския механизма за защита да пристигнат и два самолета от Швеция, които обаче трябва първо да направят оглед, а активно в гасенето ще се включат от утре.

"Няма нови населени места, които да са евакуирани. Нашите служители от 5 часа са на терен, ситуирани са хора и е започнато да се гаси от наши служители и пожарникари. Над 40 души с 6 автомобила са на терен - използват ранните часове", обясни инж. Ваня Каменова - зам.-директор на Югозападното държавно предприятие.

Вчера от общината обявиха, че са нужни доброволци, които да се включат в гасенето, но те трябва да са подготвени и да съгласуват действията си с пожарникарите на терен.

Продължава да гори и пожарът при границата ни с Гърция, където огънят е навлязъл от 50 до 100 метра в наша територия. И днес в борбата с огъня се включиха и военни - 22-ма военнослужещи с 6 единици техника от 3-ти механизиран батальон на 3-то бригадно командване - Благоевград.

Борбата с пламъците продължава, както от българска, така и от гръцка страна.

Пожарът, който гори в Северна Македония в близост до границата ни, е почти овладян.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търси се подкрепа за третия мандат: ИТН се срещат с БСП днес
Търси се подкрепа за третия мандат: ИТН се срещат с БСП днес
Слънчево и горещо време и днес
Слънчево и горещо време и днес