НОВИНИ

Протест на лозари затвори пътя за Слънчев бряг

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
22:11, 31.07.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на лозари и винопроизводители блокира пътя за Слънчев бряг в разгара на сезона. Недоволството е заради спорна наредба, според която всеки лозар трябва да претегли гроздето още в масива и да изпрати електронно данните към НАП, преди да се транспортира, както и да определи цената, преди да стигне до купувача. Според бранша в лозята няма нито интернет и ток за подобни декларации, нито знаят на каква цена ще продадат гроздето.

За местния лозар Димитър Пилонтов се оказва невъзможно да тегли набраното грозде още на масива, тъй като товари между 10 и 20 тона.

"Трябва да имаме кантар на лозето, това е абсолютно невъзможно, тъй като това е огромен разход, който никой лозар не може да си позволи. Няма ток, няма площадки, няма подходи, това е огромно съоръжение", каза Димитър Пилонтов, лозар от Поморие.

Няма и квалифициран персонал, който с електронен подпис, онлайн, да подаде декларация с теглото на гроздето до приходната агенция.

"Има хора, които даже няма завършен 8-ми клас. Няма ток първо на обектите, обхват няма за телефоните, а камо ли интернет да има", каза Стоянка Танева, бригадир на лозов масив.

Въпреки призивите този контрол да отпадне, лозарите казват, че след срещи с институциите, резултат няма.

В становище от НАП обясниха, че гроздето е стока с висок фискален риск, а наредбата цели да ограничи сивия сектор заради установени големи наличности на винено грозде без документ за произход и схеми за ДДС измами.

"Понеже в наредбата има изключение до 3,5 тона и половина и до 5000 лева. Те точно с тази наредба стимулират сивия сектор, защото тези, които произвеждат нелегално вино и високоалкохолни напитки, те карат точно с такива малки камиони до 3,5 тона", коментира Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара.

"Ако този проблем продължава, тези хора няма как да си предадат гроздето и няма да се изненада, вместо да го берат, да остане по редовете, да изсъхне", добави Иван Алексиев.

Според бранша наредбата може да доведе и до фалити в сектора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ока Шиносуке стана шампион в многобоя при мъжете на турнира по спортната гимнастика
Ока Шиносуке стана шампион в многобоя при мъжете на турнира по спортната гимнастика