НОВИНИ

Остава тежко състоянието на детето, което беше ударено от мълния в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 31.08.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Остава тежко състоянието на детето, което беше ударено от мълния в Русе. То оцеля след като мълнията удря две деца по време на тренировка. Едното от тях по-късно почина в болница.

Двете момчета са на по 11 години. Те са от детската школа на местния футболен клуб и са били на тренировка на едно от помощните игрища на стадион "Дунав", когато там пада гръм.

Пострадалите деца са откарани с две линейки в двете университетски болници в града. В болница "Канев" момчето е докарано в клинична смърт.

В продължение на един час му е правена реанимация, но лекарите не са успели да го спасят.

Другото дете е закарано в болница "Медика" също в клинична смърт. Дежурният реанимационен екип е успял да възстанови основните му жизнени показатели. То е интубирано, в медикаментозна кома и в тежко състояние.

Изследванията показват множество вътрешни увреждания.

"Много е рано да се говори за подобрение. В момента важното е, че детето е живо, сърдечната дейност е възстановена. Има спонтанно дишане, което се подпомага от апарат. Овладени са основните жизнени функции, но състоянието е изключително критично, с опасност за живота", заяви пред БНТ д-р Ангелова.

При необходимост 11-годишното момче ще бъде транспортирано за лечение в "Пирогов". Кметът на Русе Пенчо Милков изказа съболезнования на родителите на другото момче, което почина.

Той ще назначи проверка, която да установи дали спортното съоръжение е технически защитено от такива бедствия.

"Стадионът е на концесия от 2018 година. Изградените съоръжения са нови, приемани са от държавна комисия, а не от общинска, ще назнача проверка", каза пред БНТ Пенчо Милков.

Концесионерът на стадиона заяви, че на съоръжението са изградени два гръмоотвода, осветлението е защитено от мълнии и няма обяснение как се е стигнало до трагичния инцидент.

"Има построени нови сгради, реновиран е басейнът, има изграден гръмоотвод преди 3 години. 2020 година го пуснахме в експлоатация, а сега във връзка с реновирането на хотелската част, която ѝ предстои издаването на акт 16, също има изграден и поставен гръмоотвод, който работи. Тоест до тези два терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите, включително и осветлението на стадиона е направено така, че всичко е обезопасено", коментира д-р Симеон Симеонов, концесионер на спортен комплекс "Дунав".

Вижте още в прякото включване на Даниела Димитрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ревност е причината за жестокото убийство на млада жена в Омуртаг
Ревност е причината за жестокото убийство на млада жена в Омуртаг
Жълт код за интензивни валежи в 5 области на страната
Жълт код за интензивни валежи в 5 области на страната