НОВИНИ

Изключени ли са Пушкин, Лермонтов и Гогол от матурите в Русия?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:47, 30.08.2023
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Ще бъдат ли изключени Пушкин, Лермонтов, Гогол и други руски класици от матурите в Русия? Този въпрос предизвика разгорещени коментари в руското общество, а министерството на отбраната беше принудено да излезе с официална позиция по случая. Вярно ли е твърдението - ето какво показа нашата проверка на фактите.

Проект за съдържанието на Единния държавен изпит в Русия е публикуван на 25 август на интернет страницата на руската служба за надзор в сферата на образованието. Това обаче предизвиква вълна от възмущение заради промените в частта за проверката на знанията по литература.

Причината е, че в конспекта липсват творбите на Александър Пушкин, Михаил Лермонтов, Николай Гогол и други класици от Златния век на руската литература. За сметка на това е включен романът на Александър Фадеев "Млада гвардия" и други произведения от времето на Втората световна война.

Изданието "Новая газета Европа" публикува чернова на конспекта заедно с гневни мнения на учители и интелектуалци, споделени в социалните мрежи.

"Възмущението на учителите по руски език и литература в цялата страна не може да се опише с думи... Това е вид саботаж срещу руската култура".

Според учителите промените означават, че учениците няма нужда да четат Пушкин, Гогол и Лермонтов, защото това няма да се отрази на оценките им.

Ден след медийната публикация в профила в Телеграм на службата за образование "Рособрнадзор" се появава опровержение.

"Това не означава, че не са нужни знания за Пушкин".

Обяснението е, че учебната програма е така структурирана, че от 5-ти до 9-ти клас се изучават споменатите автори, а в 10-ти и 11-ти клас се изучават творци от втората половина на 19-ти до началото на 21-ви век, но в задачите от матуратата се изискват сравнения и с други периоди, включително времето, през което са творили Пушкин и другите класици.

Министърът на образованието Сергей Кравцов също даде обяснение в телевизионно интервю, а агенция ТАСС цитира официалното съобщение на неговото ведомство.

"Разпространената по-рано информация за изключването на произведения на Жуковски, Грибоедов, Пушкин, Лермонтов, Гогол и други от задачите на Единния държавен изпит не отговаря на действителността", се казва в съобщение на Министерството на образованието на Русия.

По-рано този месец в Русия бяха представени нови учебници по история за 10 и 11 клас със съществена промяна в съдържанието, особено за събитията през последните десетилетия. Според учебниците руските войници са спасили мира през 2014 г. при анексирането на Крим, а основната цел на Запада е дестабилизирането на Русия. С новите учебници ще се работи от началото на тази учебна година, която започва на 1 септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуба на слух след COVID-19, пациентите го бъркат с настинка
Загуба на слух след COVID-19, пациентите го бъркат с настинка
Радостина Маринова: Постигнахме нещо хубаво
Радостина Маринова: Постигнахме нещо хубаво