НОВИНИ

Трагедия на плажа в Созопол: Оказана ли е адекватна лекарска помощ на нуждаещ се турист?

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 30.08.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Трагедия на плаж "Харманите" в Созопол. Мъж загина в опит да извади давещо се дете от водата. В същия момент спасителите помагали на други двама удавници, също в критично състояние. Случаят е от неделя, а свидетели твърдят, че на мъжа не му е оказана адекватна лекарска помощ на плажа, а линейката се забавила един час. Детето е спасено, но мъжът е загубил живота си. От водно-спасителната служба на плажа днес отрекоха информацията, че не е направено всичко възможно, за да се спаси живота и на мъжа.

Докато спасителите опитват да извадят давещи се мъж и жена, дете на няколко метра от тях също започва да се дави. Свидетел на ситуацията става Калина Калева:

"Видях в далечината, че някой се хвърля да помага. В последствие разбрах, че това е човекът, който е загубил живота си. Когато беше изваден на плажа, нямаше лекар. Наложи се да бъде търсен такъв. След известно време се появи, носеше дефибрилатор със себе си, взе дефибрилатора и тръгна да прави нещо и се оказа, че той не е зареден".

От управата на плажа твърдят, че в това време лекарят е оказвал помощ на жена, която била в критично състояние, но след като я съживили веднага се отзовали и на другия сигнал.

Иван Георгиев, управител на водно-спасителната служба на плажа: "Направихме вътрешно разследване след инцидента вечерта, при което всеки един отново разказа какво е направил, защо го е направил, при което направихме констатацията, че всеки един е направил от своя страна всичко необходимо, за да бъде максимално полезен в спасителната акция".

Според лекарите на плажа мъжът е изваден без никакви жизнени показатели. Вече е бил загинал и за това не е използван дефибрилатор. Не отговаряло на истината, че бил неизправен.

"Това е един мултифункционален дефибрилатор. Това му е батерията, това означава, че е абсолютно зареден. В момента зарежда и с тези два бутона, след като се наложи върху гръдния кош на човека, едновременно и това е шок.

- БНТ: Всеки ден ли ги проверявате?

- Те са всеки ден пред очите ни", обясни д-р Алеко Христов, лекар на плажа.

Според свидетелката на инцидента линейката, която трябвало също да окаже помощ, се забавила.

Калина Калева: "Спешната помощ, по впечатление на абсолютно всички, се забави около час."

По време на инцидента линейката в Созопол е обслужвала сигнал за катастрофа в района на Малко Търново. Въпреки това е изпратена линейка от Бургас. Сигналът е подаден в 12.27 ч., пристигнала е на плажа в 12.46 ч.

А от управата на плажа казват още, че по изискване медицинският пункт не е задължен да има дефибрилатор заради късата си ивица, но въпреки това е закупен такъв, както и друго оборудване, което да може да реанимира удавник.

Репортаж: Давид Сукнаров, Мила Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Идалия връхлетя Флорида
Ураганът Идалия връхлетя Флорида
Димитър Димитров - Херо и Ботев Пловдив се разминаха
Димитър Димитров - Херо и Ботев Пловдив се разминаха