НОВИНИ

Започва 80-ото издание на кинофестивала във Венеция

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:34, 30.08.2023
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Някои от най-бляскавите звезди на киноиндустрията ще преминат тази вечер по червения килим пред Двореца на киното във Венеция, където е откриването на един от най-престижните филмови фестивали в света. Както винаги, с огромен интерес се очакват премиерите на последните ленти на големи режисьори - този път това са Роман Полански, София Копола и Майкъл Ман. И разбира се, въпросът е кой ще спечели голямата награда "Златен лъв".

Най-романтичният град в света. И съвършен декор за всеки филм. И както винаги в края на лятото - домакин на най-стария филмов фестивал в света. 23 филма ще се състезават за наградата, а носителят ще определи журито начело с Деймиън Шазел, спечелил световната публика с лентите "Ла ла Ленд и "Камшичен удар".

Преди откриването, той призна, че стачката на сценаристите и актьорите в Холивуд, която продължава вече 121 дни, ще се усети и във Венеция. Протестът е с искане за защита на труда им от навлизането на изкуствения интелект, както и за по-добро заплащане от стрийминг платформите. Заради стачката, някои актьори няма да дойдат в Италия и лично да присъстват на премиерите на филмите си. Сред тях са Ема Стоун, Брадли Купър и Майкъл Фасбендър.

"Битката продължава и в резултат на това някои хора, които с огромно удаволствие биха дошли тук, сега няма да могат да присъстват. Положението в Холивуд е много тежко, особено за писателите, актьорите и целите филмови екипи", каза Деймиън Шазел, председател на журито.

Но въпреки отсъствието им, вниманието към тяхната работа ще е огромно.

"Ако трябва да отлича един филм от програмата - това ще е "Убиецът" на Дейвид Финчър с Майкъл Фасбендър в главната роля. Финчър е един от най- великите режисьори на нашето време. Филмите му винаги се открояват", каза Скот Роксбъро, кореспондент на в. "Холивуд рипортър".

Публиката тръпне да види и "Ферари" на Майкъл Ман с Адам Драйвър като Енцо Ферари и Пенелопе Круз като съпругата му. Също "Присила" на София Копола, създаден въз основа на мемоарите на съпругата на Елвис Пресли. И разбира се, Брадли Купър като Ленард Бърнстейн в "Маестро", на който той е и режисьор.

И не на последно място - "Дворецът" на Роман Полански, който не пропуска да предизвика публиката и със сигурност ще го направи отново. Но преди всички тях - честта да открие 80-ото издание на кинофестивала има филмът "Команданте" на Едоардо де Анджелис. А победителят ще е само един и "Златният лъв" ще му бъде връчен на 9 септември, когато ще се спусне и завесата след последния кадър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция обърна Нова Зеландия след почивката и се класира за 1/8-финалите на световното по баскетбол
Гърция обърна Нова Зеландия след почивката и се класира за 1/8-финалите на световното по баскетбол
Какво пише в годишните доклади за работата на МВР?
Какво пише в годишните доклади за работата на МВР?