НОВИНИ

Оставиха в ареста обвинения за двете убийства в Лозен (СНИМКИ)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:08, 07.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Чавдар Бояджиев остава в ареста. Софийският градски съд прие, че обвиненият за убийствата на 18-годишната Яна Велинова и 27-годишният Иво Колев е обществено опасен и ако е на свобода, може да извърши други престъпления и да се укрие.

Самият Бояджиев не възрази на искането да бъде оставен в ареста. Адвокатът му заяви, че обвиняемият се страхува от близките и приятелите на жертвите.

Адвокатът твърди, че клиентът му се разкайва. В обясненията, които е дал пред разследващите, обаче няма нито разкаяние, нито съжаление за случая. В съда стана ясно, че Чавдар Бояджиев е застрелял и двете си жертви хладнокръвно. Дори може да се предположи, че изстрелите по Яна са произведени от близко разстояние, защото дулото на пистолета е опръскано с кръв, която най-вероятно е нейна. Събраните до момента доказателства в пълна степен потвърждават самопризнанията на Бояджиев. Единствено експертизите, резултатите от които се очакват, са тези, които могат да ги потвърдят изцяло.

По разследването от убийството от пролетта на миналата година - не е ясно дали ще бъде поето от Софийската градска прокуратура и дали ще бъде за умишлено убийство. Днес стана ясно, че изпълняващият функциите главен прокурор е разпоредил пълна проверка на работата по това разследване, както и пълна проверка на работата на районния прокурор на София Невена Зартова.

Сарафов нареди пълна проверка на работата на Невена Зартова като ръководител на СРП

В съдебната зала Чавдар Бояджиев единствено каза, че е съгласен с мнението на адвоката си да не оспорва искането за задържането му под стража.

"- Той от какво се страхува. Казахте в зала, че се страхува?

- Ами, вие видяхте протестите. На протестите имаше дори и прилагане на ЧК - Чрезвичайната комисия на Дзержински, там тройката - арестуват го, съд и присъдата веднага на улицата", каза Стоян Стоянов, служебен адвокат на Чавдар Бояджиев.

Адвокатът твърди още, че клиентът му имал бели петна и не помнел всичко, въпреки подробните обяснения, които е дал пред разследващите.


"- Имате ли данни дали е бил под влиянието на алкохол и наркотици?

- Не. Засега няма такива данни, не", каза Людмила Николова, прокурор в Софийската градска прокуратура.

В съдебната зала стана ясно още, че Чавдар Бояджиев е застрелял двете си жертви. По дулото на пистолета е открита кръв на жена, което е възможно да се получи когато изстрелът е произведен от много близко до жертвата разстояние. След убийството на Яна веднага е потърсил Иво Колев, за да поиска от него помощ да се укрие.

"Той твърди, че е бил длъжник на Иво Колев за сумата от 10 хиляди лева и, че в деня на убийството се е срещнал с него под претекст, че уж ще му ги връща, но всъщност е имал намерение да поиска още 15 хиляди лева, за да се укрие в Русия. Но това е за сега само по неговите самопризнания?

- А защо е искал да се укрие в Русия?

- Това, което той казва в обясненията си като обвиняем е, че искал да се укрие, за да вземе участие във войната срещу Украйна, за да не бъде екстрадиран", каза Людмила Николова.


Чавдар Бояджиев няма да обжалва решението на съда.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Снимки: Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Михайлов откри реновирания футболен комплекс в Несебър
Борислав Михайлов откри реновирания футболен комплекс в Несебър
Пожар гори на полигона "Змейово"
Пожар гори на полигона "Змейово"