НОВИНИ

Офицер спаси издирван възрастен мъж в Родопите

bnt avatar logo
от БНТ
11:37, 07.08.2023 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Командир от "Специални сили" намери и спаси възрастен мъж, изчезнал в Родопите. Близо две денонощия полицаи и доброволци издирвали 73-годишният пловдивчанин край чепеларското село Орехово. Открил го полк. Тодор Грибачев.

Той гостувал вчера на сестра си в село Орехово. Преди да тръгне за сутрешния си крос в планината получил сигнал от съседка.

"Комшийката просто ми каза: "Оглеждай се, ослушвай се, че тук 48 часа търсим един човек цялото село - екипи, полиция, спасители". Просто късмет, че ми заостри вниманието", каза полковник Тодор Грибачев - командир на 86-а ГрСС от СКСО.

Мъжът не е имал телефон в себе си, което допълнително затруднило издирването.

"Изчезнал е в събота в 5.10 сутринта, тръгнал на разходка, но до последно се надяваха, че ще се върне", каза Павлина Рангелова - Петкова, кмет с. Орехово.

Така, докато тичал в планината, чул стенания, идващи от дере. Слязъл до реката и там в ледените води открил 73- годишния издирван мъж, изпаднал в хипотермия.

"Температурата сигурно беше 4-5 градуса и той е седял там може би 24 часа, никой не може да каже колко, но беше изпаднал в хипотермия, дълбока вече от кръста надолу, чисто син. Извлачих го полека нагоре по реката, после по една урва нагоре, просто не знам с каква сила, защото той 100-килограмов човек... и след което му оказах първа помощ с масажи", каза полковник Тодор Грибачев.

Това не е първият случай, в който военният помага. Участвал е в сраженията в Кербала. Смята, че подготовката, която има, е допринесла за щастливата развръзка в Родопите.

"Просто Господ му е помогнал на този човек да бъда в точното време на точното място", каза полковник Тодор Грибачев.

Синът на пострадалия благодари на всички, които два дни са издирвали баща му. А полковник Грибачев смята, че е направил това, което всеки друг би направил.

Репортер: Таня Матева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Саръбоюков преодоля квалификациите на скок дължина на Европейско първенство по лека атлетика до 20 години
Божидар Саръбоюков преодоля квалификациите на скок дължина на Европейско първенство по лека атлетика до 20 години
Баскетболните национали започнаха подготовка за олимпийската квалификация
Баскетболните национали започнаха подготовка за олимпийската квалификация