НОВИНИ

Протест срещу насилието до Народното събрание

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
08:49, 07.08.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

До Народното събрание започна протест срещу насилието заради зачестилите посегателства над жени, включително случаят от Стара Загора.

Именно той стана повод за прекъсването на депутатската ваканция, а правната комисия реши на първо четене да се въведат по-строги наказания за проявите на агресия и насилие в Наказателния кодекс, както и въвеждането на понятието "интимен партньор" в Закона за защита от домашното насилие.

"Исканията на протеста съвпадат до някаква степен с това, което ще бъде разглеждано - добавянето на "интимен партньор" в състава на ЗЗДН, тъй като това ще разшири кръга на потенциалните извършители и лица, които са в насилствена връзка с интимен партньор ще могат да потърсят закрила. Такива случаи са много по-често срещани, това е нещо в съвременните отношения между хората", обясни Ширин Ходжева от организацията "Феминистки мобилизации".

"Изключително важно е да бъдат приети тези промени, тъй като промяната с включването на интимна връзка ще разшири обхвата на хората, които могат да се възползват от закрила по този закон", каза Десислава Димитрова, също от организацията "Феминистки мобилизации".

Протестиращите настояват за незабавно свикване на Националния съвет за защита от домашното насилие, както и във възможно най-кратки срокове да се отворят кризисни центрове за пострадали. Към момента в цяла България центровете са само 13, а жертвите не се осмеляват да потърсят подкрепа, посочват протестиращите.

Вижте още в прякото включване

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От днес отпада синият контролен талон към шофьорската книжка
От днес отпада синият контролен талон към шофьорската книжка
Павел Колев: Победата над Левски е една от най-сладките
Павел Колев: Победата над Левски е една от най-сладките