НОВИНИ

НС обсъжда на второ четене промените в Наказателния кодекс

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:00, 07.08.2023 (обновена)
Чете се за: 05:50 мин.
У нас
Слушай новината

На извънредно заседание депутатите обсъждат предложения за промени в Наказателния кодекс след бруталното насилие над 18-годишно момиче в Стара Загора.

На първо четене народните представители приеха домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка. След това парламентът реши да гласува днес и на второ четене приетите промени в Закона за защита от домашно насилие.

Поправките бяха приети от правната комисия в четвъртък. Те бяха внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. С промени в Наказателния кодекс се предлага завишаване на санкциите за причиняване на средна и лека телесна повреда. До 8 години затвор грозят всеки, който причини средна телесна повреда на друг човек. Наказанието за лека телесна повреда се предлага да бъде до 2 години затвор, а глобата - от 500 до 1000 лева.

Изслушват здравния министър в ресорната комисия заради случая с момичето от Стара Загора

От "Възраждане" предложиха минималното наказание за средна телесна повреда да е от 3 месеца затвор и поискаха запазването на пробацията. Предложенията им бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС. Омбудсманът поиска изтезанията също да се инкриминират, но текстовете не бяха включени.

Спор в залата предизвика формулировката в закона срещу домашното насилие - да бъдат добавени и "интимни отношения"

Андрей Чорбанов, "Има такъв народ": Аз смятам, че имам интимна връзка в момента. Само че не мога да преценя колко относително стабилна е тя. Ако една връзка е само сексуална, тя интимна ли е или ако е само платонична, дали също така предполага относителна стабилност?

Надежда Йорданова, ПП-ДБ: Елементите, които включва една интимна връзка, бяха много ясно очертани по време на заседанието на правна комисия и на второ четене ще бъде направена необходимата редакция, която ще звучи по следния начин: "Интимна връзка представлява доброволни и трайни лични интимни сексуални отношения между две лица, независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон, трайни по смисъла на предходното изречение са отношение, с продължителност от поне 60 дни. Виждате, че в тази дефиниция съдържа в себе си 5 кумулативни елементи и не позволява нейно разширително тълкуване.

Иван Ченчев, БСП за България: При наличие и на платонична любов, и на сексуална връзка ще се приемат само, ако важат минимум от 60 дни. Не знам кой ще брои тези дни и второ, ако са минали 30 дни, какво правят партньорите? Ако се насилват физически, ще има ли последствия за тях, като няма 60 дни - няма да има. Това е някакво наистина нечувано безумие!

Петър Петров, "Възраждане": Какво целят да направят вносителите? Целят да дадат защита на тези двойки, които имат една връзка, но тя все още не е прераснала във фактическо съпружеско съжителство, т.е. опитват се да дадат защита на един по-преден етап от взаимоотношенията между мъж и жена. Какво означава това? Че се опитва да се даде защита тогава, когато все още не е достигнал този етап, т.е. тези двама партньори са на една предходна фаза от тези взаимоотношения, но има някаква трайност.

Кирил Петков, ПП-ДБ: Обществото даде ясна заявка - нито една повече. Момичето, станало жертва на този ужасяващ акт, не е било омъжено за насилника, не е било във фактическо съпружество. Беше точно в интимна връзка и когато е получила първите заплахи, ако днешните промени бяха факт, тя можеше да потърси закрила. Днешният дебат показва колко незряло, колко лимитирано и колко просташки се мисли в тази зала по този толкова важен проблем. Ето защо ние заставаме твърдо зад тези промени и ще отстояваме желанието на цялото общество.

След тричасови дебати: Домашното насилие да се наказва и при интимна връзка, прие на първо четене НС

В началото на заседанието още един депутат положи клетва. Мирослава Петрова от ПП-ДБ зае мястото на Андрей Цеков, който бе избран за министър на регионалното развитие и благоустройството.

Снимка: БТА

Росица Йовкова от ПП-ДБ пък зае мястото на Петър Петров от ПП-ДБ, който беше избран за заместник-председател на ДАНС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 2,50 евро за литър бензин по гръцките острови
До 2,50 евро за литър бензин по гръцките острови
Патрик Бергер ще се включи в "Мача на надеждата" на Стилиян Петров
Патрик Бергер ще се включи в "Мача на надеждата" на Стилиян Петров